Több pénzt szavaztak meg maguknak a képviselők

Vágólapra másolva!
Magasabb fizetést a bizottsági alelnököknek, ingyenes mobiltelefont és több üzemanyagot szavazott meg a képviselőknek a parlament. Azt viszont nem tudta elérni egy fideszes képviselő, hogy az egész fizetésreformot halasszák 2014-re, és az is benne maradt a törvényjavaslatban, hogy csak ülésszakonként ötször lehet hiányozni a bizottsági ülésekről.
Vágólapra másolva!

Több ponton is felpuhították a képviselők a saját fizetésükről szóló szabályokat kedden este, az Országgyűlésről szóló törvényjavaslathoz benyújtott módosító indítványok szavazásán. Lázár János Fidesz-frakcióvezető eredeti előterjesztése szerint a képviselők néhány tisztségviselőtől eltekintve egységesen a helyettes államtitkárokéval megegyező, havi bruttó 745 ezres fizetést kaptak volna, jelentősen leegyszerűsítve a mai bonyolult rendszert.

A javaslat szerint megszűnik például a választókerületi pótlék, a bizottsági tagság után járó kiegészítés, illetve a lakhatási támogatás. A választókerületi pótlék helyett azonban minden képviselő kapna egy üzemanyagkártyát, amelyre a választókerület Budapesttől mért távolságának függvényében töltene fel pénzt az Országgyűlés Hivatala. A lakhatási támogatás helyett a parlament bérelne lakást, vagy foglalna szállodai szobát a fővárosi lakással nem rendelkező vidéki képviselőknek.

Az eredeti előterjesztés szerint csak a parlamenti bizottságok elnökei kaptak volna magasabb fizetést, az alkotmányügyi bizottság egyik módosító indítványa az alelnököknek is 1,2-szeres szorzót állapítana meg, így havi bruttó 864 ezer forintot kaphatnak. A fideszes Lipők Sándor javaslatára pedig a képviselők számára az Országgyűlés Hivatala biztosít majd mobiltelefont, havonta a minimálbér 30 százalékának megfelelő, jelenleg 27 900 forintos kerettel.

A fizetésreform tavaly őszi vitájában több képviselő kevesellte a benzinkártyára feltöltött összeg nagyságát, állításuk szerint azért, mert túl nagy a választókerületük. Az alkotmányügyi bizottság szintén elfogadott módosító indítványa szerint öt lépcsőben, legfeljebb 50 százalékig terjedő plusz jár majd az 530 négyzetkilométernél nagyobb választókerületek képviselőinek. A következő, 199 fős Országgyűlés idején viszont csak 850 négyzetkilométer felett jár majd a több üzemanyag.

Az egyik legtöbbet kereső képviselő, a fideszes Vitányi István (akinek jövedelme havi bruttó 1,3 millió forint) módosító indítványával azt szerette volna elérni, hogy az új szabályok csak a következő, 2014-ben megválasztott parlamentre vonatkozzanak. Indítványára azonban csak 69-en szavaztak igennel, köztük 32 KDNP-s képviselő. A kereszténydemokratáknak több kifogásuk is volt a törvényjavaslattal szemben, amely például megtiltja, hogy 2014-től a képviselők bármilyen más kereső tevékenységet végezzenek.

Nem változtatott a parlament azon a rendelkezésen sem, amely szerint csökkenthető lesz annak a képviselőnek a fizetése, aki ülésszakonként több mint öt bizottsági ülésről hiányzik. Bár a javaslat nem tiltaná meg, hogy a képviselők helyettesítsék egymást, a hiányzás szempontjából a helyettesítés nem számítana. Ezen a szabályon több módosító indítvány is próbált változtatni, konkrét szám helyett az ülésen feléhez vagy negyedéhez kötni a szankciót, a többség egyiket sem támogatta.

A parlament elfogadta viszont az MSZP-s Göndör István kezdeményezését, amely szerint a képviselőket legfeljebb egyhavi tiszteletdíjuk harmadának megfelelő pénzbírsággal sújthatják, ha megszegik a házszabálynak a tanácskozási rendre és a szavazásra vonatkozó szabályait, erőszakot alkalmaznak, azzal fenyegetnek, vagy arra hívnak fel. A pénzbírság kiszabásáról a mentelmi bizottság dönthetne.