Ugyanaz a címe Gyurcsány és volt sógora szakdolgozatának

Vágólapra másolva!
Ugyanaz a címe annak a szakdolgozatnak, amelyet Gyurcsány Ferenc adott le a Pécsi Janus Pannonius Tudományegyetem tanárképző karán technika-biológia szakosként, mint amelyet korábbi sógora négy évvel előtte a földrajz szakra írt. Erről a Hír TV számolt be. Gyurcsány Ferenc szakdolgozata - egyedüliként az évfolyamából - nincs meg.
Vágólapra másolva!

Szó szerint megegyezik a Gyurcsány Ferenc által a Pécsi Janus Pannonius Tudományegyetem tanárképző karán leadott szakdolgozat címe, mint amelyet a volt sógora, Rozs Szabolcs adott le négy évvel korábban földrajz szakon: A Balaton-felvidék szőlészete és borászata - jelentette a Hír TV.

A televízió beszélt Rozs Szabolccsal, aki közölte, nem tudott arról, hogy testvérének korábbi férje felhasználta volna az ő dolgozatát, vagy olvasta-e, sőt hogy egyáltalán érdekelte-e a téma.

Gyurcsány Ferenc a Hír TV-nek először azt mondta, nem tudott arról, hogy előtte más is leadott volna hasonló témájú dolgozatot a főiskolán. Miután azonban közölték vele, hogy sógora is ugyanolyan címmel adta le szakdolgozatát nála négy évvel korábban, úgy reagált, hogy akkor feltehetően ő is olvashatta azt. Mára egyik dolgozat sincs meg.

Az már korábban kiderült, hogy a PTE Természettudományi Karán nem találták meg Gyurcsány kérdéses szakdolgozatát. Az ottani dékán szerint az abban az évben végzett technika és biológia szakos tanárok szakdolgozatai megvannak, a volt miniszterelnöké azonban hiányzik. A katalógus szerint a dolgozat 1984-ben minden bizonnyal bekerült a biológia tanszékre, vagyis létezett, de ma már nincs meg, de hogy mikor tűnt el, nem lehet megállapítani.

Gyurcsány előbb technika és biológia szakos tanárként szerzett diplomát, majd közgazdászként végzett. 1990-ben írt közgazdász-szakdolgozata sincs meg. Azt a Janus Pannonius Tudományegyetem szerint 1996-ban leselejtezték, mivel a bírálók külön javaslata hiányában öt év után ez volt a szokás.

Tüntettek Gyurcsány ellen

A Fidesz ifjúsági társszervezete, a Fidelitas mintegy húsz tagja tartott demonstrációt szombat reggel Gyurcsány Ferenc II. kerületi háza előtt a szakdolgozat miatt. Mihalovics Péter választmányi elnök arra szólította fel Gyurcsányt, hogy "ne mérgezze tovább hazugságaival, átláthatatlan történeteivel, sztorijaival" a magyar közéletet, valljon színt, és ha nem tud igazat mondani, távozzon a közéletből.

Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője szombaton azt mondta, hogy szerinte Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök mostantól a csalás és a lopás gyanújának árnyékában él. "Reméljük, korábban fennen hangoztatott erkölcsi mércéjét - amennyiben tényleg van neki ilyen - önmagára nézve is kötelezőnek tartja" - áll Selmeczi közleményében.

Szűcs Erika, a Demokratikus Koalíció (DK) képviselője ugyanakkor szombaton a Hír TV-nek azt mondta, hogy pártjuk kellőképpen tisztázottnak tartja Gyurcsány Ferenc diplomamunkáinak ügyét. Azt mondta, a plágiumgyanú csak a csatorna interpretációja, az üggyel pedig valójában a Széll Kálmán-terv 2.0 1700-1900 milliárd forintos megszorító csomagjáról kívánják elvonni a figyelmet. Szűcs szerint "semmiféle plágiumgyanút nem alapoz meg", hogy Gyurcsány Ferenc volt sógora korábban ugyanilyen címen írt diplomamunkát.