Kitaníttatná a KDNP az iskolaőröket

Vágólapra másolva!
Az iskolaőrök alkalmazása az oktatási intézményekben ne legyen kötelező - ezt javasolja a KDNP. A kormánypárti frakciók a hétfői zárt ülésen is támadták Pintér Sándor belügyminiszter javaslatát az iskolaőrökről, a KDNP most azt is javasolja, hogy csak olyan iskolaőröket lehessen alkalmazni, akik "egyfajta" pedagógusképzésben is részt vettek.
Vágólapra másolva!

Üdvözli a KDNP a Belügyminisztérium erőfeszítéseit, és szükségesnek tartják a biztonság erősítését, de a párt a végsőkig ragaszkodik ahhoz, hogy az iskolákban elsősorban a nevelés eszközei érvényesüljenek - mondta Michl József, a KDNP országgyűlési képviselője csütörtöki sajtótájékoztatóján. Bizonyos esetekben az igazgató javaslatára, a szülőkkel egyetértésben szükség lehet szakember segítségére - tette hozzá.

A kormánypárti frakciók az [origo] információi szerint a hétfői zárt frakcióülésen már támadták Pintér Sándor javaslatát az iskolaőrökről. A Fidesz és a KDNP keddi frakcióülésén Pintér Sándor megpróbálta meggyőzni a tervről a képviselőket, de nem járt sikerrel. A képviselők információnk szerint egyelőre csak abban állapodtak meg, hogy az iskolaőrök alkalmazása nem lesz kötelező, arról a szülők és a tanárok dönthetnek, hatásköreik, jogaik, képzettségük és bérezésük terén azonban még rengeteg a nyitott kérdés.

Harrach Péter, a kisebbik kormánypárt frakcióvezetője most azt mondta: azoknak, akik ezt a feladatot betöltik, egyfajta pedagógusképzésben kell részesülniük. A politikus szerint egyes iskolákban deviáns gyerekek és szülők terrorizálják a tanárokat és a többi gyereket. A jelenség ellen határozottan fel kell lépni - jelentette ki. Ugyanakkor ahol rend van, ott nincs szükség iskolaőrre, és találkozni lehet azzal az aggodalommal, hogy adott esetben nehogy túllépjék a hatáskörüket - tette hozzá.

Michl József kérdésre válaszolva azt mondta: felvetésükről már egyeztettek Pintér Sándor belügyminiszterrel, aki nyitottnak mutatkozott ebben az ügyben, így reményeik szerint javaslataik beépülnek a törvénymódosításba. Megjegyezte: az elmúlt tíz évben sokat romlott az iskolák biztonsága, és ennek okát abban látta, hogy sokkal rosszabb lett a pedagógusok társadalmi megbecsültsége. Felidézte, hogy több próbálkozás is volt a helyzet javítására, de ezek általában megálltak egy-egy bizottság felállításánál vagy konferenciák szervezésénél.

A kereszténydemokrata politikus felhívta a figyelmet a tervezett BM-módosítás azon pontjára is, amely szerint a rendőröknek nem csak lehetőségük, hanem kötelezettségük is lenne a napközben, iskolaidőben az utcán csellengő gyermekeket megszólítani.