Ádertől remél támogatást a Jobbik

Vágólapra másolva!
Az ellenzéki párt azt várja, hogy az államfő nyomást gyakorol a kormányra az úgynevezett oligarchabizottság ügyében.
Vágólapra másolva!

A Jobbik minden eszközzel napirenden akarja tartani az "oligarchabizottság" ügyét, és ha a kormánypártok elutasítják a testület felállítását, akkor hajlandóak akár Áder János köztársasági elnökhöz is fordulni, hogy gyakoroljon nyomást a kormányra - jelentette ki szerdai sajtótájékoztatóján Gyöngyösi Márton frakcióvezető-helyettes.

A párt a múlt héten nyújtotta be a "Simicska Lajos és Nyerges Zsolt körüli, valamint a Fidesz-kormány mögött álló gazdasági cégbirodalom állami megrendeléseinek jogszerűségét átvilágító országgyűlési vizsgálóbizottság" felállításához szükséges - 82 ellenzéki országgyűlési képviselőtől származó - aláírásokat. Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője ugyanakkor hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta, a Fidesz házszabályellenesnek tartja a kezdeményezést. Közölte: támogatják, hogy a parlament alkotmányügyi bizottsága nyilvánítson véleményt az ellenzéki kezdeményezés házszabályszerűségéről, arról, hogy a javaslat tárgysorozatba vehető-e. Jelezte ugyanakkor, hogy a Fidesz szerint az országgyűlési törvény nem ad lehetőséget a vizsgálóbizottság felállítására, mivel a felvetett kérdések tisztázására más lehetőség is van, a képviselők például kérdést, interpellációt tehetnek fel.

Gyöngyösi Márton hangsúlyozta: a Jobbik "megütközéssel" értesült a Fidesz politikusainak nyilatkozatairól és elutasító magatartásáról. Az ügy alkotmányügyi bizottsághoz utalását "cinikus és méltatlan színjátéknak" nevezte, amellyel szerinte a Fidesz a parlament falai között akarja "elmaszatolni" a kérdést. Gyöngyösi felsorolta a Fidesz által az előző kormányok alatt kezdeményezett és fel is állt vizsgálóbizottságokat, és hozzátette: magtartásával a Fidesz bebizonyította, hogy csak akkor tartja lejáratásnak és hajtóvadászatnak egy vizsgálóbizottság felállítását, ha az Fidesz-közeli ügyekben vizsgálódik.

A párt Gyöngyösi szerint parlamenti eszközökkel, illetve az "utcai politizálás különböző eszközeivel" próbálja meg a kormány és a nyilvánosság figyelmét az ügyön tartani, illetve a köztársasági elnökhöz is fordulnak, hogy gyakoroljon nyomást a kormányoldalra.