Az Orbán-major körül szerzett állami földeket a felcsúti polgármester

köztársasági elnöki hivatal, Orbán Viktor szakszervezetekkel és munkaadókkal tárgyalt a parlamentben 2011.12.22-én
Vágólapra másolva!
József főherceg egykori majorságát Orbán Viktor kormányfő édesapja szerezte meg még tavaly nyáron. A majorság körüli állami földeket az eredetileg kisbirtokosoknak kiírt állami földpályázatokon a felcsúti polgármester, Orbán Viktor bizalmasa kapta meg.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor kormányfő édesapja és felesége, illetve a család bizalmasa, Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester egymáshoz közeli földterületekhez jutott Fejér megyében, a polgármester cége éppen azokat az állami földterületeket szerezte meg, amely közel esik az Orbán-család birtokaihoz - írta az Átlátszó.hu.

Orbán Győzőnek, a miniszterelnök édesapjának CZG Ingatlanforgalmazó Kft. nevű cége tavaly nyáron szerzett meg egy 13 hektáros műemléki területet a CIB Ingatlanlízing Zrt.-től, az Alcsútdoboz Hatvan pusztai majorságot. Az egykor József főherceg tulajdonában álló majorságot a saját bevallása szerint Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester bérli. Mészáros az Orbán által alapított Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia elnöke is.

A majorság hat tagból áll, a földhivatal mind a hat ingatlan tulajdoni lapján ugyanazt a hibát vétette az Átlátszó.hu szerint: a tulajdonosaként GZG Ingatlanfejlesztőt írtak CZG helyett. A hattagú majorság körül hat állami földterület helyezkedik el, mind a hatot meghirdette a Nemzeti Földalapkezelő azon a pályázaton, amelyet eredetileg helyben lakó gazdáknak írtak ki.

Ángyán József korábbi államtitkár kimutatást készített a Fejér megyei földpályázatok eredményéről, és azt találta, hogy a megyében meghirdetett földek negyede került csak helyi gazdákhoz, a többi pedig nyolc pályázócsoporthoz. Ezek közt volt Mészáros Lőrinc érdekeltségi köre is: családtagjain és a Búzakalász 66 Kft. nevű cégén keresztül a megye kiosztott földjeinek 23,7 százalékát szerezte meg.

Ezen földek közé tartozik az a hat terület is, amely az Orbán Győző birtokába került majorság körül helyezkedik el. Az Átlátszó.hu összesítése szerint egy 60, egy 36, egy 49 és egy három testből álló 9,8 hektáros szántót szerzett meg a Búzakalász 66 Kft. A területektől északra pedig Lévai Anikónak, Orbán Viktor feleségének két szántója helyezkedik el.

Tüntetés Ángyán mellett

Csütörtökön a Nemzeti Vidékstratégia megvalósulásáért és Ángyán József volt államtitkár melletti szolidaritásból tüntetett a Parlament mintegy ötven ember az Élőlánc Magyarországért és a Váralja Szövetség szervezésben.

A két szervezet vezetői arról beszéltek, hogy meg kell védeni a magyar földet, az nem kerülhet "külföldi oligarchák" kezébe. A szónokok szerint Ángyán József éppen ezt próbálta megakadályozni, ezért rágalomhadjárat indult ellene. A tüntetők bírálták az MTI-t, mert átvette egy blog állításait a volt államtitkárról.

A tüntetés után a vidékfejlesztési minisztérium közleményben tudatta, hogy a földhaszonbérleti pályázatok bírálati szempontrendszerét még Ángyán József véglegesítette. "Minden pályázati elbírálás jogszerűen történt, egyetlen esetben nem talált szabálytalanságot az ellenzéki képviselők közül senki az NFA eljárásainak, szerződéskötéseinek vizsgálatakor. A pályázatokon (...) közepes vállalkozások, állattartó családi gazdálkodások nyertek" - olvasható a közleményben.