Orbán elvenné a pártoktól az állami támogatást

Fidesz feliratú zsíros kenyér a párt eredményváróján 2010. április 11-én, Orbán Viktor, pártok állami támogatása
Vágólapra másolva!
Nem adna egy forint költségvetési támogatást sem a pártoknak Orbán Viktor miniszterelnök 2013-ban és 2014-ben. Az [origo] információja szerint a miniszterelnök a költségvetés rossz helyzetére hivatkozva vetette fel az ötletet a Fidesz országos választmányának ülésén csütörtökön. A hírt Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője megerősítette.
Vágólapra másolva!

Meg kellene szüntetni jövőre és 2014-ben, a választás évében is a pártok állami támogatását - erről beszélt Orbán Viktor a Fidesz országos választmányának csütörtöki ülésén. A miniszterelnök a költségvetés rossz helyzetével indokolta az ötletet - értesült az [origo]. Kérdésünkre Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője megerősítette: "a miniszterelnök valóban megfontolásra javasolta, hogy 2013-ban és 2014-ben függesszék fel az összes párt közpénzből történő költségvetési támogatását".

Az állami támogatás megszüntetése érzékenyen érintheti a pártok költségvetését, a pártok pénzügyi beszámolói szerint ugyanis a bevételük legnagyobb része, nyolcvan-kilencven százaléka az államtól származik. A pártok két jogcímen kaphatnak állami támogatást: közvetlenül, illetve alapítványaikon keresztül, és a támogatás nagyságát a választási szereplés alapján számolják ki.

A legtöbb bevételtől éppen ezért a 2010-ben kétharmados győzelmet arató Fidesz esne el. Tavaly ugyanis a Hivatalos Értesítőben szereplő adatok szerint több mint egymilliárd forintot kapott a kormánypárt. A tagdíjakból közel 144 millió forint, adományokból majdnem 50 millió forint bevételük volt. Összesen 1,3 milliárd forintból gazdálkodhattak, vagyis állami támogatás nélkül idén kevesebb mint 300 millió forintjuk lett volna.

A KDNP-nek maradna a legkevesebb

Az ellenzéki pártok is ennyire rosszul járnának, ha megvonnák tőlük az állami pénzeket. Az MSZP például tavaly 803 millió forint bevételt könyvelt el, és ebből 521 millió forint volt az állami támogatás. A maradék tagdíjakból (39 millió forint) és adományokból (202 millió) származott. A Jobbik, amely tavaly és tavaly előtt is nyereséges évet zárt, állami költségvetésből származó támogatása 448 millió forint volt 2011-ben. A párt tavaly 501 millióból gazdálkodott, vagyis állami támogatás nélkül 53 millió forint folyt volna be a pártkasszába. Még rosszabbul járna az LMP, amelynek 34 millió forint nem állami bevétele volt tavaly. Az LMP 2011-ben 249 milliót kapott a költségvetésből, így összesen 283 millió forintból gazdálkodhatott.

A legkevesebb pénze az állami támogatás felfüggesztése után a KDNP-nek maradna a tavalyi beszámolója alapján. A kisebb kormánypárt nagyjából 257 millió forintos bevételéből 233 millió forintot tett ki a költségvetési támogatás, adományokból 15, tagdíjakból 7 millió forintja származott. Vagyis csupán 24 millió forint nem állami bevételük volt tavaly.

Az öt parlamenti párt a múlt hónap elején írt alá egy közös politikai nyilatkozatot arról, hogy rendezni akarják a rendszerváltás óta problematikus pártfinanszírozást. A közös alapelveket a Transparency International Magyarország dolgozta ki, és szerepel köztük többek között az is, hogy biztosítani kell a pártok működéséhez szükséges minimális állami forrásokat, és ösztönözni kell a pártokat arra, hogy magánszemélyektől adományokat gyűjtsenek, ugyanakkor el kell kerülni, hogy a pártok túlzottan függjenek az államtól, vagy kiszolgáltatottak legyenek a gazdasági érdekcsoportoknak.