Jogtalanul szednek díjakat a temetők az ombudsman szerint

Vágólapra másolva!
Nem kérhetnének díjat a temetők fenntartói a parkolásért, a behajtásért vagy a vízért - állapította meg Szabó Máté ombudsman, aki panaszok nyomán vizsgálta a temetők gyakorlatát. Az ombudsman a kormánytól kéri, hogy számolják fel a jogtalan gyakorlatot.
Vágólapra másolva!

Szabó Máté állampolgári panaszokból értesült arról, hogy Magyarország városainak temetőiben a különböző jogállású szervek - ilyen a tulajdonos, a fenntartó vagy az üzemeltető - díjat kérnek a temetőbe látogatóktól a parkolásért, több önkormányzat pedig rendeletében az eltemettetőt hulladékszállítási díj megfizetésére is kötelezi. A biztos korábban már visszásnak nevezte, hogy a Budapesti Temetkezési Intézet a temetői utak használatáért behajtási díjat kér.

Több hasonló panasz alapján az ombudsman országos vizsgálatra kérte a belügyminisztert. A vizsgálat kiterjedt a városokban található valamennyi temetőre, annak tulajdonosától függetlenül, és arra az eredményre jutott, hogy több településen meg nem engedett jogcímeken is szednek díjakat, ami sérti a jogbiztonságot, és túlterjeszkedik a helyi önkormányzáshoz való jog keretein.

A települési önkormányzat feladata, hogy gondoskodjon a köztemető fenntartásáról. A temető tulajdonosa pedig köteles a temető üzemeltetéséről gondoskodni, aminek a feladatait saját maga, illetve szerződés alapján, gazdálkodó szervezet útján is elláthatja. Köztemető esetén a temető használatának rendjéről önkormányzati rendeletben, egyéb temetők esetében temetőszabályzatban kell rendelkezni.

Az üzemeltetéssel összefüggésben megállapítható díjak körét a törvény rögzíti, három díjcsoportot különböztetve meg: a sírhelydíjat, a temető-fenntartási hozzájárulás díját, a létesítmények igénybevételi díját. E nevesített díjfajtákon belül a köztemetőkre vonatkozó díjak mértékét az önkormányzat állapítja meg. A törvény végrehajtási rendelete azt is rögzíti, hogy a temető üzemeltetője a szabályzatban megállapítottakon felül más díjat nem állapíthat meg, így nem szedhető pénz a temetőlátogatásért, a temetői utak használatáért és a temetési hely gondozásához igénybe vett vízért.

Az alapvető jogok biztosa a közigazgatási és igazságügyi miniszterhez fordult, és kérte, hogy a belügyminiszter bevonásával - a kormányhivatalokon, valamint a temetkezési közszolgáltatások felügyeletét ellátó hatóságokon keresztül - intézkedjen a jogszabályokba ütköző módon szedett temetői díjak gyakorlatának felszámolásáról.