Eldőlt, hogy távozik az egyházügyi államtitkár

Vágólapra másolva!
Az egyházügyi államtitkárság éléről távozik, de várhatóan a Nemzeti Erőforrás Minisztériumban marad Szászfalvi László, aki egy egyházpolitikai koncepcióval haragította magára a napokban az egyházakat. Utóda ugyancsak KDNP-s, a 2003-tól Brüsszelben dolgozó Hölvényi György lehet.
Vágólapra másolva!

Hölvényi György, az Fidesz európai parlamenti frakciójának korábbi sajtótitkára követi Szászfalvi Lászlót az egyházügyi államtitkárság élén - értesült az [origo].

Az egyházügyi államtitkár távozása - ahogy arról korábbi cikkünkben beszámoltunk - azután került napirendre, hogy a KDNP-s politikus és munkatársai a miniszterelnökkel, a kormánnyal, illetve az egyházi kapcsolattartásért felelős Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettessel való egyeztetés nélkül állítottak össze egy 35 oldalas egyházpolitikai koncepciót. A jelenlegi gyakorlaton számos ponton változtatni kívánó szakmai anyag kiszivárgott a két legnagyobb történelmi egyházhoz, és nagy felháborodást okozott mind a katolikus, mind a református vezetők körében.

Bár az egyházügyi államtitkárság a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi, illetve május 14-től hatályos új nevén Emmi - Emberi Erőforrások Minisztériuma) élén bekövetkező változással együtt - Réthelyi Miklóst Balog Zoltán eddigi felzárkóztatás-ügyi államtitkár váltja a tárca élén - május 14-től átkerül a közigazgatási tárcától a humán csúcsminisztériumhoz, az államtitkárváltásnak nincs köze a minisztercseréhez, hanem az iménti konfliktus miatt kövezik be.

A Szászfalvi Lászlót váltó Hölvényi György 2003 óta dolgozik különböző beosztásban Brüsszelben, jelenleg a Robert Schumann alapítvány főtitkára, illetve tanácsadó a Néppárti képviselőcsoport mellett. A 40 éves politkus 2009-ben a 16. helyen szerepelt a Fidesz Európai Parlamenti választási listáján, de nem szerzett mandátumot. A magyar-történelem szakon végzett Hölvényi a Fidesz.hu-n található életrajza szerint a KDNP és az Ifjúsági Kereszténydemokrata Unió alapító tagja, korábban a Barankovics Akadémia Alapítvány elnöke is volt.

Az egyházügyi államtitkárság éléről távozó Szászfalvi László információink szerint a hétfőtől Balog Zoltán vezette minisztériumban marad: a civil-, illetve kisebbségügyi területet információink szerint miniszteri biztosként, de akár még államtitkárként is irányíthatja a jövőben.