Egy informátor 25 ezer dollárért dobta fel Csatáryt

Vágólapra másolva!
Tíz hónappal ezelőtt, egy informátor segítségével jutott a Simon Wiesenthal Központ olyan adatokhoz, amelyek lehetővé tették a háborús bűnökkel gyanúsított Csatáry László felkutatását Budapesten. Az informátor 25 ezer dollár jutalmat kapott - mondta a központ igazgatója, Efraim Zuroff az AFP hírügynökségnek.
Vágólapra másolva!

A Sun brit bulvárlap vasárnap kétoldalas összeállítást közölt arról, hogy Budán él a náci háborús bűnösök felkutatásával foglalkozó központ listájának első helyén szereplő, 95 éves Csatáry László, akivel az újság riporterei beszéltek is a férfi lakásán.

Zuroff a riport apropóján nyilatkozott arról, hogy az általa vezetett intézmény hívta fel tavaly a magyar ügyészség figyelmét Csatáryra, és a múlt héten újabb információkkal is szolgált, egyszersmind sürgette a vizsgálat felgyorsítását. Az ügyészség jelenleg tanulmányozza a bizonyítékokat.

"Ennyit adunk olyan információkért, amelyek lehetővé teszik náci bűnösök megtalálását" - közölte Zuroff a 25 ezer dolláros jutalomról, amely mostani árfolyamon számolva körülbelül 5,8 millió forint. Arra nem tért ki, hogy az informátor magyar volt-e.

Zuroff szerint az idő múlása nem halványítja el Csatáry bűnösségét, és "az idős kor nem jelenthet védelmet a holokausztelkövetők számára" - áll a központ vasárnapi közleményében. A szervezet adatai szerint Csatáry 1944 tavaszán Kassán rendőrparancsnokként aktív szerepet játszott mintegy 15 ezer zsidó Auschwitzba történő deportálásának megszervezésében.

A Sun szerint Csatáry László a háború után elmenekült Kassáról, és a távollétében, 1948-ban háborús bűnök miatt halálra ítélték Csehszlovákiában. A férfi ezután Kanadában telepedett le, új személyazonossággal, és műkereskedőként dolgozott. 1997-ben a múltja miatt visszavonták a kanadai állampolgárságát, akkor eltűnt a hatóságok szeme elől.