Lázár János szelleme kiirthatatlan innen

Vágólapra másolva!
Elküldött néhány munkást árkot tisztítani, megígérte, hogy azonnal besegít a gyerekek szaporításába, és morgott egy kicsit a minisztériumi tempó miatt Lázár János, akinek utódját vasárnap választják meg Hódmezővásárhelyen. A fideszes polgármesterjelölt ellen esélyük sincs a többieknek, így jóformán kampány sem volt. Azért próbálkoztak 3,60 forintos kenyérrel és Lázár Jánost kifigurázó bankjeggyel, de a helyi nyugdíjasokat még mindig a biciklin vágtató Lázár érdekli igazán.
Vágólapra másolva!

Kevés olyan város létezhet a világon, ahol a polgármester-választás előtt a legesélyesebb jelölt elugrik a mikrofon elől, ha megjelenik a rendezvényén a leköszönő vezető. Az is ritkán fordul elő, hogy a távozó polgármester nyilvánosan osztja ki a következő heti feladatokat az önkormányzat munkatársainak, akik bőszen jegyzetelve bólogatnak.

Márpedig pontosan ez történt csütörtökön Hódmezővásárhelyen, ahol a tíz évig polgármesterkedő Lázár János a napi államtitkári munka után megérkezett Almási István fideszes utódjelölt lakossági fórumára, rögtön átvette a szót, és sorolta, hol kell kátyúzni vagy éppen árkot tisztítani. Lázár János júniusban mondott le a hódmezővásárhelyi polgármesteri posztról, mivel a Miniszterelnökség államtitkára lett. Orbán Viktor kormányfő személyesen kérte ki májusban a várostól Lázárt, aki megígérte, hogy az államtitkári munka ellenére sem hagyja el a vásárhelyieket.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Lázár János rögtön átvette a szót (kattintson a képre a galériáért)

A Fidesz és a KDNP jelöltje a most vasárnapi polgármester-választáson Almási István alpolgármester, a helyi könyvtár egykori igazgatója lett, akit Lázár ötéves kora óta ismer. A választáson három vetélytársa akadt, egy MSZP-s, egy jobbikos és egy független jelölt próbálja különféle eszközökkel meggyőzni a választókat arról, hogy változás kell Hódmezővásárhelyen, és véget kell vetni a Lázár-politikának.

Szelleme kiirthatatlan

"El van döntve már ez a választás, nyer megint a Fidesz, csak most nem Lázár mellé kell tenni az ikszet, ennyi" - legyintett a főtéren söprögető asszony, aki szerint azért lehet alig látni plakátokat, mert mindenki régen elkönyvelte a végeredményt. A megkérdezett vásárhelyiek valóban azt mondták, kevésbé érdekli őket a kampány, mert lefutott a választás, a legtöbben az ellenzéki jelöltek nevét sem tudták. Egy zöldséges azt mondta, még nála sem téma a választás, "pedig itt mindig megbeszéljük a politikai fejleményeket".

A Rapcsák András utcán lófráló napszemüveges fiú szerint azért biztos a Fidesz újabb sikere, mert a városnak nem érdeke, hogy szocialista vagy jobbikos vezetője legyen, "akkor nem kapnánk egy fityinget sem a kormánytól, az tuti". Szerinte Lázár János "már azon is kiakadna, ha nem kapna hatvan százalékot a Fidesz". (2010-ben Lázárt 66 százalékos aránnyal választották meg.) "Lázár János szelleme kiirthatatlan innen, bárhogy is hívják a polgármestert, még jó ideig ő vezeti ezt a várost" - jelentette ki egy idősebb férfi, aki a főtéren egy padon sütkérezett.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Az új kulturális központ átadására készülnek (kattintson a képre a galériáért)

Arról, hogy a férfi nem túloz, bárki meggyőződhetett, aki ellátogatott a csütörtök esti lakossági fórumra. A Teleki utca és a Rákóczi út sarkán lévő kutya-macska eledelt áruló bolt előtt fél hatkor néhány tucat ember, főleg nyugdíjas gyűlt össze, és büszkén mutogatták egymásnak, hogy nemcsak a főtér közelében tiszták az utcák, hanem azon a környéken is. Igaz, előtte néhány közmunkás alaposan felsepert, egy arra járó szerint azért, "nehogy elessen egy cigaretta celofánjában a Lázár úr".

Lázár ópiumhoz jut

Almási István alpolgármester a fórumon a jelenlegi városvezetés érdemeit sorolta, többször is kiemelve az új kulturális központ felavatását, amelyet éppen szombatra időzítettek. Szombaton egész napos rendezvényen adják át az új kulturális városnegyedet, az alpolgármester szerint az utolsó téglák is a helyükre kerülnek addig. A fideszes jelölt éppen arról beszélt, hogy járdaépítésre viszont nincs pénz, a vásárhelyiek pályázhatnak sóderre, hogy maguk építsék meg a házuk előtt, amikor az egyik sarkon feltűnt az öltönynadrágban és ingben bicikliző Lázár János.

Az addig ásítozó nyugdíjasok rögtön felélénkültek, és kérdésekkel bombázták a volt polgármestert. A leggyorsabban kapcsoló nyugdíjas asszony mindenkit megelőzve rögtön megkérdezte, miért nem tisztítják ki az árkot a háza előtt. Lázár erre hátranézett, és felkiáltott: "Józsi, írd fel a hölgy címét, és közmunkásokkal tisztítsátok ki holnap!" Az asszonyt még azzal is megnyugtatta, hogy a polgármester-jelöltre mutatva hozzátette: "István megígéri, hogy megcsinálja, én pedig nyomást gyakorolok rá, hogy meglegyen".

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Lázár János biciklivel érkezett a fórumra (kattintson a képre a galériáért)

Amikor a nyugdíjról, a kátyúkról és a buszmenetrendről érdeklődő idősebbek mellett egy huszonéves fiú is szóhoz jutott, a fiatalok jövőjéről kérdezte Lázárt. Ő erre azt mondta, igyekszik állásba helyezni minden nála jelentkező fiatalt, majd megjegyezte, kevés gyerek születik Vásárhelyen. "Növelni kéne a gyerekszámot, én a magam részéről már ma este gondoskodni fogok erről" - tette hozzá.

Lázár a fórum után az [origo]-nak azt mondta, nem utasításokat, hanem tanácsokat adott az önkormányzati dolgozóknak, és egyáltalán nem érzi fárasztónak, hogy az államtitkári munka után este a város ügyeivel foglalkozik. "Ez nekem ópium, ha nem csinálnám, rosszul érezném magam" - fogalmazott, majd hozzátette, szüksége van a sikerélményre. "Ha Budapesten mondok valamit, azt biztos nem hajtják végre másnapra, sokszor csak kifogásokat hallok a minisztériumokból, itt viszont másnap minden úgy van, ahogy megbeszéltük" - mondta Lázár. Almási István Lázár János városvezetésben betöltött további szerepéről azt mondta, "ha polgármesternek választanak, természetes, hogy a jövőben is rendszeresen konzultálok vele a város ügyeiről".

Fotó: Hajdú D. András [origo]
A jobbikos jelölt zsebében a narancsos bankjeggyel (kattintson a képre a galériáért)

A Jobbik narancsos bankjegyeket osztogat

A Fidesz-rendezvénnyel egy időben a Jobbik a székelykapunál tartott fórumot a vásárhelyieknek. A gyöngyöspatai jobbikos polgármesterrel és Sneider Tamás pártalelnökkel kampányoló jelölt, Kovács Sándor, egy helyi autóalkatrész-kereskedő azt mondta az [origo]-nak, belső ellentétek nehezítették a kampányát, de bízik abban, hogy a Jobbik felülmúlja 2010-es eredményét. Az előző választáson a jobbikos jelölt második lett Lázár mögött, 13 százalékkal.

Kovács Sándor a rendezvényen narancssárga bankjegyeket osztogatott, amelyeken Lázár János arcképe, egy szabadkőműves jelkép és az a felirat szerepelt: "1 lázár=1 millió forint adósság/család". Kovács szerint az önkormányzat hatalmas adósságot halmozott fel Lázár vezetésével, és "az emberek majd felébrednek, ha segélyre sem fog jutni". Habár a jobbikos jelölt az adósságállományt és a kevés pénzt említette a legtöbbször, hozzátette, hogy polgármesterként eltörölné az építményadót. Sneider Tamás alelnök azt mondta, "a nyári jobbikos problémák után önbizalom-növelő eredményre számít a pártvezetés".

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Az MSZP-s jelölt is a nagy adósság miatt aggódik (kattintson a képre a galériáért)

A szocialistához az ismerősök se mennek oda

Az MSZP-s jelölt, a korábban magyar- és történelemtanárként dolgozó Kis Andrea egy nappal a többiek előtt tartott lakossági fórumot Kolláth György alkotmányjogász társaságában, és meglepődött, milyen sokan elmentek a rendezvényre. "Az emberek itt jellemzően félnek, nem merik kimutatni, hogy nem támogatják a Fideszt és Lázár politikáját" - mondta Kis Andrea, és elmesélte, hogy amikor a múltkor a főtéren kampányolt, az ismerősei sem mentek oda hozzá, "hanem lehajtott fejjel, lesütött szemmel továbbhaladtak, este pedig szabadkoztak a telefonban".

A szocialista jelölt ennek ellenére bízik abban, hogy a 2010-es számoknál sokkal jobb eredményt ér el: akkor nyolcszázalékos aránnyal utolsó lett, és még a Zöld Baloldal színeiben induló jelölt is megelőzte. A szocialista politikus esélyeit növeli, hogy az LMP és a Demokratikus Koalíció sem állított jelöltet. Kis Andrea szerint az embereknek tudomásul kell venniük, hogy "hiába a szép új belváros, olyan adósságot vett Lázár János a település nyakába, hogy 2037-ig tarthat ledolgozni". Az MSZP-s jelölt emellett polgármesterként munkahelyeket teremtene, és szerinte "a közmunkásokat értékteremtőbb feladatokkal is meg lehetne bízni, mint hogy a főteret söprögessék".

Fotó: Hajdú D. András [origo]
A független Nagy László helyi konzultációkat tartana (kattintson a képre a galériáért)

3,60-as kenyér is csábítja a választókat

A vásárhelyi kampány legfeltűnőbb jelöltje egyértelműen a független Nagy László, ő az egyetlen, aki szerte a városban kiplakátolta az arcát és a programját. A többiektől egyetlen plakátot sem látni. Nagy László egy helyi közért és egy rádió vezetője, és egyben a Magyarok Szövetsége nevű szervezet elnöke. A szervezetről, amelynek irodáját rovásírásos feliratok és Szent Korona díszíti, azt mondta: "ez egy nemzetpolitikai kezdeményezés".

Nagy László azért indult el a választáson, mert "a többi jelölt nem alkalmas polgármesternek", és "a városnak a továbbiakban nincs szüksége a pártok marakodásra". Programjáról annyit árult el, hogy Orbán nemzeti konzultációjának mintájára helyi konzultációkat tartana a fontosabb kérdésekről, és a többségi álláspont alapján irányítaná a várost. A kampányban nemcsak plakátokat és szórólapokat használ, hanem olcsó kenyérrel is igyekszik magához csábítani a szavazókat. Pénteken és szombaton 3 forint 60 fillérért árulja kilóját a boltjában, és szerinte az erre költött néhány tízezer forint megéri, hogy találkozzon a választókkal.