Úgy érzi ellehetetlenült, lemond az ombudsmanhelyettes

Vágólapra másolva!
Hiányoznak a munkájához szükséges jogszabályi feltételek, ezért lemond a posztjáról Fülöp Sándor ombudsmanhelyettes.
Vágólapra másolva!

Fülöp Sándor, az alapjogi biztos jövő nemzedékekért felelős helyettese szerint hiányoznak a munkájához szükséges jogszabályi és hivatali feltételek, ezért szeptember 1-jei hatállyal benyújtotta lemondását Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének. A távozó ombudsmanhelyettes szerdán közleményben tájékoztatta döntéséről az MTI-t.

A lemondás indokolása szerint szerepel ugyan az Alaptörvényben a jövő nemzedékek érdekeinek védelme, illetve az, hogy a védelmet a helyettes alapjogi biztosnak kell ellátnia, ám ezt semmilyen alsóbb szintű jogszabály nem hajtotta végre. Ugyancsak részletesen szabályozza az Alaptörvény az egészséges környezethez való jogot, annak alapjogi védelme azonban a Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa Irodájának felszámolását követően szintén ellehetetlenült - áll a közleményben.

Fülöp Sándor azt írta: az Alkotmánybíróság korábban többször kimondta az egészséges környezethez való joggal kapcsolatban a visszalépés tilalmát, tehát az intézményes védelem szintjének ezen csökkentése alkotmányellenes.

Az ombudsmanhelyettes hozzátette: a lemondásával rá szeretné irányítani a nyilvánosság és a döntéshozók figyelmét arra, hogy a nehéz gazdasági és társadalmi helyzetben a környezetvédelem rendre háttérbe szorul. Önálló, a környezet védelmére szakosodott intézményekre van szükség ahhoz, hogy megtalálják a szembenálló érdekek között azokat a kompromisszumokat, amelyek még a jövő nemzedékek számára is elfogadhatók lesznek - írta.

Fülöp Sándor szerint a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa korábbi feladatainak egy részét a jelenlegi alapjogi biztosi hivatal átvette, Szabó Máté több átfogó vizsgálatában igyekszik környezetvédelmi szempontokat is figyelembe venni. Ezzel együtt az új hivatalban a létszámát tekintve mintegy tizedére csökkent, megváltozott összetételű szakértői gárda semmiképpen sem tudja a 2008 és 2012 közötti szinten ellátni az egészséges környezethez való jog védelmét.