Őrnaggyá léptették elő az azeri gyilkost

Vágólapra másolva!
Őrnaggyá léptette elő a Budapesten örmény katonatársát megölő Ramil Safarovot az azeri védelmi miniszter - jelentette szombaton a trend azeri internetes hírportál. A Magyarországon életfogytiglanra ítélt gyilkos kiadása miatt Örményország péntek este megszakította a diplomáciai kapcsolatot Magyarországgal. Az azeri külügyminisztérium köszönetet mondott a magyar kormánynak, hogy közreműködött Safarov hazatérésében.
Vágólapra másolva!

A bakui védelmi minisztérium közleménye szerint a védelmi miniszter fogadta Safarovot, gratulált neki a hazatéréséhez, és őrnaggyá léptette elő - írja a Trend azeri internetes hírportál. További sikereket kívánt neki katonai téren folytatandó tevékenységéhez. A miniszter köszönetet mondott az államfőnek - aki egyben a hadsereg főparancsnoka is - azért a nagy figyelemért és gondoskodásért, amelyet a tiszt iránt tanúsított.

A Magyarországon tanuló Ramil Safarov hadnagy 2004-ben baltával mészárolta le örmény tiszttársát, és ezért az illetékes magyar hatóságok jogerősen életfogytiglanra ítélték, de pénteken átadták Azerbajdzsánnak. Safarov rögtön hazatérése után elnöki kegyelemmel szabadlábra került. Péntek este az örmény elnök közölte, hogy megszakítja Magyarországgal fenntartott diplomáciai kapcsolatait Örményország. Az örmény elnök szerint népe ezt nem bocsátja meg a magyaroknak. A jereváni konzulátust péntek este tüntetők megdobálták, és az épületről letépték a magyar zászlót.

"Az azerbajdzsáni külügyminisztérium nagyra értékeli a magyar fél közreműködését Ramil Safarov hazatérésében" - nyilatkozta a Trendnek Elman Abdullayev, a minisztérium szóvivője. "Az azerbajdzsáni fél már egy ideje dolgozott ezen, és rendkívül nagyra értékeljük a magyar fél együttműködését ebben a kérdésben" - mondta.

"Ilham Aliyev elnök Ramil Safarovnak megkegyelmező rendelete az elszántság, a bátorság és az igazság diadala" - közölte a kormányzó Új Azerbajdzsán Párt alelnöke és végrehajtó titkára, Ali Ahmedov a párt hivatalos honlapjával. A politikus szerint Safarov szabadon bocsátása Karabah (az Azerbajdzsánból kivált örmény terület) felszabadításának előjele. "Karabah és Ramil is szabotőrök áldozata lett. Az elsőt az ellenség foglalta el, a második sok évig volt börtönben. Ramilt elengedték, a következő lépés Karabah felszabadítása" - fogalmazott, hozzátéve, hogy Safarov szabadulása Azerbajdzsán békés politikájának az eredménye.

Az azeri internetes honlapok szerint hazájában hősként ünneplik a Budapesten 2007-ben jogerősen életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt katonát. Ramil Safarov szabadulása után felkereste a neki kegyelmet adó államfő apjának, az azeri KGB-főnökből és kommunista pártbeli első titkárból, az SZKP KB Politikai Bizottsága tagjából Azerbajdzsán elnökévé lett Heydar Aliyevnek az emlékművét, majd virágot helyezett el a hősök fasorában is, ahol mások mellett a Karabahért Örményországgal vívott háború halottai is nyugszanak.