Engedhet az MSZP Gyurcsány bojkottfelhívásának

Vágólapra másolva!
A szocialisták várhatóan nem vesznek részt a választási feliratkozás parlamenti vitáján, az LMP azonban ott akar lenni, hogy kifejthesse a véleményét. A bojkottra az éhségsztrájkját befejező DK-elnök kérte a pártokat.
Vágólapra másolva!

Az MSZP az alaptörvény elfogadásához hasonlóan várhatóan a választójogi törvény kormányoldal által tervezett módosításában sem vesz részt az Országgyűlésben. Józsa István, a párt frakcióvezető-helyettese hangsúlyozta, testületi döntés még nem született ugyan a kérdésben, de a "dolog súlyát tekintve" valószínűnek tartja ezt a lépést, mivel meggyőződésük szerint a választójogról csak szélesebb társadalmi konszenzus alapján lenne szabad dönteni.

Mint mondta, a választási feliratkozás olyan "durva merénylet" lenne a demokratikus választási rend ellen, amely komolyan meggondolandóvá teszi az MSZP távolmaradását az erről szóló törvényalkotási folyamatból. "Nem lehet részes egyetlen demokratikus erő sem a választójog, a választás lehetőségének ilyen durva megcsonkításában" - fogalmazott a szocialista képviselő.

Az LMP részt vesz a választási eljárásról szóló törvény parlamenti vitájában - mondta a párt választmányi szóvivője. Heltai László közölte, nem akarják bojkottálni a vitát, mert szeretnék kifejteni a véleményüket. Noha erről majd a képviselőcsoportnak kell határoznia, egyelőre az sem merült fel, hogy a törvényről döntő szavazástól távol maradjanak - mondta a szóvivő.

A javaslat eddig napvilágot látott részeit elemezve kijelentette: a tervezett előzetes regisztrációt ellenzik, az ajánlószelvények rendszerének eltörlésével viszont egyetértenek.

Az egyhetes éhségsztrájkját befejező Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke pártja szombati budapesti rendezvényén kérte az MSZP-t és az LMP-t arra, hogy bojkottálják a választási eljárási törvény parlamenti vitáját.