Milyen köpenyben járjon a gyerek?

iskolai egyenruha, iskolaköpeny, szavazás, muszlim diákok indiában vietnámi harcművészetet gyakorolnak
Vágólapra másolva!
A trendi egyenpóló még hagyján, de a klasszikus sötétkék köpenytől ódzkodtak a divattervezők, akiket arról kérdeztünk, milyen egyenruhát álmodnának a mai magyar iskolásokra. Szerintük a köpeny nem fedi el a gyerekek közötti anyagi különbségeket, viszont feleslegesen uniformizálja őket. Az egyenruhára és a köpenyre ugyanakkor több hazai és nemzetközi példa is van. Ön miben járatná szívesen a gyerekét?
Vágólapra másolva!

Az iskolaköpenyről a legtöbb embernek a 80-as évek sötétkék nejlonköpenye ugrik be. A sokak által gyűlölt ruhadarab most újra visszakerülhet az iskolákba, legalábbis Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár támogatná. "Az egyenköpeny szerintem jó dolog" - jelentette ki az oktatási államtitkár, aki szerint meg kell értetni a szülőkkel, hogy sok pénzt megtakaríthatnának a köpeny bevezetésével. Hoffmann azt is elmesélte az InfoRádióban, hogy szegénysorban nőtt fel, és gyerekként neki segítség volt, hogy a köpeny eltakarta a nyolc éve nyúzott blúzát.

Hoffmann megemlítette, hogy a brit, illetve az ázsiai iskolákban is köpenyben járnak a gyerekek iskolába, és szerinte az az érv is az egyenruha mellett szól, hogy a munka világában, egy bankban vagy egy üzletközpontban is megkövetelik a dolgozóktól az egyenruhát. "Miért kellene attól félnünk, hogy a gyerekek is kitűzzék az iskola jelvényét az egyenruhájukra?" - tette fel a kérdést Hoffmann Rózsa, aki szerint nincs napirenden az erről szóló rendelet, de ösztönözni fogja a döntést. Az államtitkárság közvélemény-kutatást végezne, hogy felmérje, mit gondol a társadalom a köpenyviselésről, amelyet például a hódmezővásárhelyi Varga Tamás Általános Iskolában már két éve bevezettek.

Forrás: MTI/Rosta Tibor
Viseljék a diákok országszerte a hódmezővásárhelyi köpenyt!

275801outform.html400350

A téma apropóján divattervezőket kérdeztünk arról, mit gondolnak az ideális iskolaköpenyről. A többségük ódzkodott az ötlettől, és mindannyian azon a véleményen voltak, hogy a köpeny miatt nem szűnne meg a versengés a gyerekek között.

"Akinek van, úgyis beviszi a suliba az iPhone-ját, az iskolaköpenynek viszont rossz üzenete van. Az iskolai egyenruha teljesen más, a külföldi iskolákban elterjedt, úgynevezett college divatnak megvannak a hagyományai" - mondta az [origo] kérdésére Tóth András, a USE UNUSED egyik tervezője, aki nem volt hajlandó belegondolni, milyen lehetne a mai iskolaköpeny. (Arról, hogy mit tesz a köpeny az iskolásokkal, ebben a cikkünkben olvashat bővebben.)

Forrás: AFP/Godong/Philippe Lissac
Vagy legyen olyan, mint a szenegáli diákoké?

275802outform.html400350


Néhány tervezőt azért sikerült rávenni, hogy képzeljen el egy modern iskolaköpenyt. "Alapvetően valamilyen természetes, vékony anyagot választanék, amelyben kényelmesen tudnak mozogni a gyerekek. Én szürke, ujjatlan, mellényszerű, átlapolható, megkötős köpenyt képzelnék el" - mondta az [origo]-nak Szegedi Kata. "Ezt nem nagyon lehet túlkomplikálni, úgyhogy egyszerű, egyenes szabású darabot készítenék" - mondta a divattervező.

Forrás: AFP/Martin Bernetti
Esetleg olyan, mint a chilei egyenpóló ?

275803outform.html400350

Nehezen barátkozott a köpeny gondolatával a Blue Paprika nevű magyar tervezőpáros is, ők inkább - ha már muszáj lenne - egyenpólókat terveznének a gyerekeknek. "Pamut és műszál keverékéből készült, az iskola színeit és jelképét ábrázoló pólót tudnék elképzelni. Ha szükséges lenne, akkor kapucnis pulóvert is lehetne ilyen mintákkal készíteni" - mondta Pálffy Szilvia.

Forrás: AFP/Noah Seelam
Netán zárt indiai egyenruhában járatná a gyerekét?

275804outform.html400350


"Maximum olyan trendi és cool grafikával ellátott egyenpólót tudnék elképzelni, amelyet szívesen viselnek a gyerekek. Az általános iskolások ugyanis nagyon érzékenyek a trendekre" - mondta Andor Marcsi divattervező, aki szintén úgy gondolja, hogy a köpeny vagy az egyenruha nem tünteti el a társadalmi különbségeket.

"Ha mindenképpen köpenyről lenne szó, amelyet a ruhájukra vennének fel a gyerekek, akkor valamilyen vékony, műszálas anyagot használnék" - jegyezte meg, de ennek is csak akkor látná értelmét, ha valamilyen funkciója is lenne, például, hogy a technikaórán ne koszolják össze magukat a gyerekek.

Iskolaköpenyt egyébként ma is lehet kapni, az interneten fellelhető, eladó ruhadarabok 2800 és 3600 forint közötti áron mozognak. A poliészterből készült köpeny a használati útmutató szerint megtartja a színét és a formáját, nem kell vasalni, nem meleg, és gyorsan megszárad. A különböző stílusú köpenyek között vannak rószaszín pántos, virággal diszített kislányos és sportos alkatú fiúkra készült, galléros darabok is.

Forrás: Lilihipp
Az Árpi, Margaréta és Eszter fantázianevű köpenyek

275805outform.html400350


Előfordulhat persze az is, hogy ön nem adna sem egyenruhát, sem köpenyt a gyerekére.

275806outform.html400350