Személyesen Orbántól kérték a baltás gyilkos kiadását

Az azeri baltás gyilkosként elhíresült Ramil Safarov koszorúzási ünnepségen vesz részt a Hajdar Alijev emlékmű előtt Bakuban
Vágólapra másolva!
Az azerbajdzsán baltás gyilkos kiadatása szóba került Orbán Viktor és az azeri elnök júniusi találkozóján is. A kormány szerint akkor Magyarország annyit ígért, hogy az esetleges kiadatás ügyében a nemzetközi jog előírásai szerint fog eljárni.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor miniszterelnök júniusi azerbajdzsáni látogatásán is szóba került az azeri baltás gyilkos kiadatásának lehetősége - erősítette meg vasárnap este Szijjártó Péter. A Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára az m1 vasárnap esti Híradójának azt mondta, hogy az azerbajdzsáni politikusok akkor vetették fel az ügyet, amikor Orbán Ilham Alijev azeri elnökkel tárgyalt.

"Volt egy ilyen felvetés az azeri részről, akkor mi természetesen azonnal közöltük, hogy ez egy nemzetközi jogi kérdés, amelyre vonatkozólag előírások vannak" - mondta Szijjártó. Az államtitkár szerint a találkozón a magyarok azt ígérték, hogy természetesen Magyarország is a nemzetközi jogi előírásoknak megfelelő eljárást fog lefolytatni, ha azeri kezdeményezés érkezik.

Az azeri baltás gyilkost a héten adták ki Azerbajdzsánnak, ami hatalmas nemzetközi diplomáciai botrányt kavart. A férfit, akit Magyarországon életfogytig tartó börtönre ítéltek egy örmény katona brutális meggyilkolásáért, Bakuban Alijev elnök különleges kegyelmével azonnal szabadon engedték. Ezt látva Örményország pénteken megszakította diplomáciai kapcsolatait Magyarországgal.

Az ügyben a kormány szerint Azerbajdzsán megszegte Magyarországnak tett ígéretét, hiszen korábban levélben kötelezte magát arra, hogy a gyilkos Bakuban továbbra is börtönben marad. A megszegett ígéret miatt vasárnap a Külügyminisztériumba kérették Azerbajdzsán budapesti nagykövetét (a nagykövet bekéretéséről itt, a konfliktusról pedig itt olvashat további részleteket).