Már a héten újra lesz tetanuszoltás

Vágólapra másolva!
A GYEMSZI szerint szombatig feltöltik a megyeszékhelyek készleteit, jövő hét közepére pedig az összes kórház kap a vakcinából.
Vágólapra másolva!

Már a héten megkezdik a tetanusz elleni vakcina kiszállítását, a több hónapra elegendő mennyiségből szombatig valamennyi Budapesten és megyeszékhelyen működő kórházat feltöltik - közölte a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet-Országos Gyógyszerészeti Intézet (GYEMSZI-OGYI). Jövő hét közepétől az összes kórház és közforgalmú gyógyszertár is megkapja a készleteket.

A Népszabadság szerdán azt írta, hogy országszerte hiánycikk a tetanuszoltás, mert a készítmény forgalmazója egy hónappal ezelőtt jelezte a hatóságoknak, hogy nem tud szállítani.

A GYEMSZI-OGYI közleményében kifejtette: a Novartis Vaccines and Diagnostics GmbH szeptember 12-én jelentett átmeneti termékhiányt a készítményre, eredetileg kéthetes időtartamra. Ezt azonban azóta kétszer további 2-2 héttel meghosszabbította, legutóbb október 11-én.

A készítmény pótlására a hiány ideje alatt egyedi importlehetőség van, ez elsősorban a kórházak és szakrendelők számára nyújt lehetőséget készleteik feltöltésére. Ezen egyedi importigényekre a GYEMSZI-OGYI soron kívül ad engedélyt.

A hosszú hétvégén még esetlegesen fellépő helyi vakcinahiány esetére a GYEMSZI-OGYI az orvosoknak azt javasolja, hogy a betegeket a vakcinával ellátott kórházakba irányítsák - írta az intézet. Megjegyezték, hogy a Tetanol Pur helyett sürgős szükség esetén a tetanusz toxoidot tartalmazó kombinált vakcinák (Di-Te, Di-Per-Te) is alkalmazhatók.