Jövő tavasztól könnyebben lehet gyest kérni

Vágólapra másolva!
A kormány jövőre egyszerűsíti több támogatás, köztük a gyes elérését. Emellett kesevebb utánajárással lehet majd kismamabérletet igényelni, és az örökbefogadás is könnyebben fog menni.
Vágólapra másolva!

A családdal, a gyermekekkel kapcsolatos ügyintézés számos eljárásban lesz egyszerűbb a Magyary Egyszerűsítési Programnak köszönhetően, csökken az ügyintézési idő és a dokumentáció mennyisége - idézi a kormány.hu Rétvári Bencét, a közigazgatási tárca parlamenti államtitkárát. Az ügyeket jelenleg 29 kormányablaknál lehet intézni, ezek számát a jövő év végére 300-ra bővítik.

Jövő áprilistól egyszerűbb lesz a gyermekgondozási segély (gyes) és az anyasági támogatás folyósítása az ügyintézési idő és a szükséges igazolások csökkentése miatt. A családi pótlék és a gyermeknevelési támogatás (gyet) folyósításának elbírálását pedig egy informatikai fejlesztés teszi gyorsabbá jövő áprilistól.

Ugyancsak akkortól várható, hogy a kismamabérlet kiállításához kevesebb utánjárásra lesz szükség. Az örökbefogadást érintő változás, hogy a tervek szerint a gyámhivatali döntéshez főszabály szerint elegendő lenne a szakszolgálat által megküldött környezettanulmány. A gyámhivatalnak az örökbefogadásra való alkalmasságot megállapító határozat hatálya a jelenlegi 2 évről 3 évre emelkedne - tette hozzá.

Rétvári elmondta azt is, hogy egyszerűsödik a külföldön történt örökbefogadás hazai elismerése is. A hatóságok névváltozatási kérelmek formájában évente 25-30 ilyen üggyel szembesülnek. Könnyebb lehet a jövőben az ügyintézés az anyakönyvi, az állampolgársági, valamint a személyiadat- és lakcímnyilvántartással összefüggő eljárások során, ha a kabinet elfogadja az erre vonatkozó javaslatot. Főszabályként például nem kell majd a személyazonosító igazolvány kiadásához anyakönyvi kivonatot bemutatni - fogalmazott az államtitkár, aki hozzáfűzte, a javaslat csökkenti az ügyfél személyes megjelenésével járó ügyintézési alkalmak számát, emellett javaslatot tesz két eljárás megszüntetésére: a három hónapon túli külföldi tartózkodás bejelentése, valamint a három hónapon túli külföldi tartózkodásból történő visszatérés bejelentése eltörlésére.