Csak az EU szigora tudta meggyőzni Orbánt

Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság figyelmezetése miatt hajlik rá a kormány, hogy a korábbi tervekkel szemben mégis lehetővé tegye, hogy az állampolgárok levélben is feliratkozhassanak a választásra - értesült az [origo]. A belföldi szavazók regisztrációs lehetőségeinek szűkítését információink szerint nemcsak Brüsszelben, hanem párton belül is sokan bírálták. Sőt úgy tudjuk, Áder János köztársasági elnök is a leveles feliratkozás megtartása mellett érvelt Orbán Viktor miniszterelnöknek.
Vágólapra másolva!

Mégis visszahozná a Fidesz a levélben való regisztráció lehetőségét, annak ellenére, hogy egy hétfőn elfogadott módosító indítvánnyal éppen egy olyan alaptörvény-módosításnak ágyazott meg a kormánypárti többség, amely rögzítené, hogy a Magyarországon élők csak személyesen vagy elektronikus úton (az internetes ügyfélkapun keresztül) iratkozhatnának fel a választásra - értesült az [origo].

A Fidesz elnökségének eredeti tervei szerint - ahogy arról korábbi cikkünkben beszámoltunk - csak személyesen lehetett volna feliratkozni a választásra, a tervet azonban választási szakértők és a Közigazgatási Minisztérium szakértői is alkotmányosan aggályosnak, a választójogot súlyosan korlátozónak nevezték. A kormánypártok szeptember eleji sárvári frakcióülésén - részben ezen észrevételek hatására - már egy engedékenyebb, levélben való feliratkozást is lehetővé tevő verziót fogadtak el, és a választási eljárási törvény szeptember közepén benyújtott tervezete is tartalmazta a lehetőséget.

Reding szólt, hogy baj lehet

Ezután újra fordult a kocka, Salamon László, a parlament alkotmányügyi bizottságának elnöke két hete benyújtott egy alaptörvény-módosító javaslatot, amely az alaptörvénybe betonozná a regisztráció szabályait, a feliratkozási módszerek közül pedig kizárná a levélbeli megoldást. A lépést követő bírálatokat az adatvédelmi hatóság vezetőjének aggályaira hivatkozva szerelték le a kormánypárti megszólalók. Péterfalvi Attila szerint ugyanis a kormánypárti törvényjavaslat nem ad garanciákat arra, hogy a levélben feladott regisztrációs nyilatkozatot valóban az érintett töltötte-e ki és ő adta-e postára, és nincsenek garantálva szerinte az adatbiztonság szempontjai sem, vagyis hogy a személyes adatokat tartalmazó levelet nem bontják-e fel illetéktelenek.

A levélben regisztrálás lehetősége az [origo] információi szerint az Európai Bizottság észrevételei miatt maradhat ennek ellenére mégis benne a törvényben. Úgy tudjuk ugyanis, hogy Viviane Reding, az Európai Unió alapjogi biztosa informális úton jelezte a kormánynak, hogy a feliratkozási módok szűkítéséből "baj lehet". Viviane Redinget még a Demokratikus Koalíció kereste meg október elején azzal, hogy vizsgálja meg, sértik-e az Európai Unió alapjogi chartáját a választási regisztráció szabályai. Mivel az alapjogi biztos a választási eljárási törvény egyéb részeit "alapvetően rendben lévőnek" találta, a kormány a részletszabály miatt nem akar újabb frontot nyitni a bizottsággal - mondták az [origo]-nak az ügyre rálátó kormányzati források.

A Fideszben is lobbiznak érte

A levélben szavazás lehetőségének eltörlését a kormánypártokon belül is többen bírálták, a korlátozás ugyanis véleményük szerint pont a Fidesz legerősebb bázisában, a kisvárosi, falusi szavazók körében okozna erős lemorzsolódást.

Fotó: Mudra László [origo]
Fotó: Mudra László [origo]

Még kérdés, hogy fel lehet-e adni a nyilatkozatot a postán

A múlt héten Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatója jelentette ki a Népszabadságnak adott interjújában, hogy "még egyszer érdemes lenne végiggondolni (...), hogy végül úgy fogadja el az Országgyűlés a törvényt, hogy mindenkinek lesz lehetősége levélben is regisztrálni", illetve hogy "küzdeni fog" a lehetőség megtartásáért. "Péterfalvi Attila is csak ember. Talán meggyőzhető, hogy ha egy adóbevallást fel lehet adni borítékban, akkor levélben is lehessen regisztrálni" - tette hozzá a pártigazgató, hivatkozva egyúttal a Velencei Bizottság ajánlására, hogy a választási rendszerekben mindenhol egyforma eljárások legyenek. (A külföldön szavazó állampolgároknak a tervezet szerint ugyanis lenne lehetőségük regisztrálni levélben.)

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője hétfői sajtótájékoztatóján nem zárta ki annak lehetőségét, hogy az eljárási törvény mégis lehetővé tegye a levélben feliratkozást a belföldi szavazóknak. Arra a felvetésre, hogy az alaptörvény módosításában csak a személyes, illetve elektronikus feliratkozás szerepel, a frakcióvezető azt mondta, az nem probléma, mert az csak a legszűkebb kereteket határozza meg, a részleteket rögzítő eljárási törvény azonban kiterjesztheti a lehetőséget.

A levélben regisztrálás lehetőségének eltörlését, úgy tudjuk, Áder János köztársasági elnök is ellenezte, és ezt jelezte is Orbán Viktor miniszterelnöknek.