Tovább szigorítana a választási regisztráción egy fideszes javaslat

Vágólapra másolva!
Az alaptörvény is részletesen szabályozná a választási feliratkozást egy új fideszes módosító javaslat szerint. A korábban benyújtott javaslatok szerint az alaptörvényben csak lehetőséget adtak volna a regisztrációra, az új változat szerint ez kikerülhetetlen lenne.
Vágólapra másolva!

Újabb alkotmánymódosítást nyújtott be a fideszes Salamon László az Alkotmányügyi bizottság elnökeként a parlamentnek a választási regisztrációs szabályok alkotmányossága érdekében. Az új módosító javaslat a konkrét feliratkozásról szóló eljárási szabályokat is alaptörvénybe foglalná. Eszerint, aki nem rendelkezik magyarországi lakóhellyel az csak levélben és elektronikusan, míg aki Magyarországon lakik az csak személyesen és elektronikusan regisztrálhatna. Azt is az alaptörvényben rögzítenék, hogy a választásra legkésőbb a szavazás előtt tizenöt nappal lehessen regisztrálni.

A korábban benyújtott választási eljárásról szóló törvényjavaslatban még három módon iratkozhatnak fel a választópolgárok. A tervezet szerint a választói névjegyzékre három módon kerülhetnek fel a magyarországi lakhellyel rendelkező állampolgárok: egy kéthetes időszakban levélben visszaküldik az állam által kipostázott regisztrációs nyomtatványt vagy az ezt követő néhány hónapban internetes ügyfélkapun keresztül, illetve személyesen regisztrálnak a választásra.

Már két hete, a választási eljárásról szóló törvény tervezetével együtt benyújtottak az alaptörvényhez is egy módosító javaslatot fideszes képviselők. Akkor csak azt rögzítették volna az alaptörvényben, hogy a választási feliratkozásról sarkalatos törvény rendelkezhet. Míg ez a változat csak lehetőséget teremtett volna arra, hogy regisztrációhoz kössék a választáson való részvételt, az új változat már tényként kezelné, hogy ez szükséges a szavazáson való részvételhez.