Érdemi választ vár az azeri gyilkosról az ombudsman

Vágólapra másolva!
Újabb levelet írt Szabó Máté obmudsman Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszternek az azeri baltás gyilkos ügyében. Az ombudsman szerint még mindig nem kapott érdemi tájékoztatást a gyilkos kiadatásának körülményeiről, és továbbra is várja a kiadatás dokumentumait. Nem sokkal az ombudsman közleménye után a Közigazgatási Minisztérium közölte, hogy már válaszoltak az ombudsmannak, és ismét kérik, hogy adja be "hivatalos betekintési kérelmét" a dokumentumokba.
Vágólapra másolva!

Miután a tizenöt napos határidőn belül nem kapott érdemi választ a kérdéseire, Szabó Máté ombudsman újra Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszterhez fordult tájékoztatásért és továbbra is kéri a az az azeri baltás gyilkos kiadatása ügyében keletkezett dokumentumokat is.

A biztos ezek alapján kíván dönteni arról, szükségesnek látja-e ombudsmani vizsgálat indítását az ügyben. Az alapvető jogok biztosa a tevékenységét szabályozó törvénynek megfelelően a kiadatás előkészítéséről, a magyar kormány döntését megalapozó körülményekről, okairól, hátteréről, az azerbajdzsáni kormány esetleges konkrét, írásos garanciájáról, illetve az ügyben a kiadatás óta tett intézkedésekről várta a miniszter válaszát.

Az ombudsman a tárcavezetőnek írott első levelében felidézte, hogy a hazai jogszabályok értelmében kiadatásra csak akkor kerülhet sor, ha a másik fél biztosítja Magyarországot arról, hogy az elítélt ki fogja tölteni hátra lévő büntetését. Safarov azonban Azerbajdzsánban elnöki kegyelmet és kitüntetést kapott, nemzeti hősként ünneplik. Az alapvető jogok biztosa a megismételt kérésére tizenöt napon belül várja a közigazgatási és igazságügyi miniszter válaszát.

Kedd délután nem sokkal az ombudsman közleménye után a Közigazgatási Minisztérium szintén közleményben reagált a kérésre. A KIM szerint Navracsics Tibor azonnal, már szeptember 19-én levélben válaszolt, amelyben kérte, hogy az ombudsman adja be hivatalos betekintési kérelmét a törvényi szabályozásnak megfelelően, valamint részletes tájékoztatást adott a kiadatás jogszabályi körülményeiről. "A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumnak nem áll módjában törvénybe ütköző módon betekintést adni minősített adatokat is tartalmazó iratokba. A KIM bízik abban, hogy ezt a jogász végzettségű biztos úr is megérti és további betekintési szándéka esetén nem a sajtónak, hanem a KIM-nek küld levelet, amelyben hivatalosan alátámasztja kérését" - írta a tárca a közleményben.