Tarlós kemény levelet írt Vitézy Dávidnak

Vágólapra másolva!
A főpolgármester a múlt héten a busztender miatt teremtette le Vitézy Dávidot, a BKK vezérigazgatóját. Azt írta neki, hogy ne keressen kibúvókat, amikor egyeztetésre hívja, és ne próbáljon a helyetteseivel a háta mögött egyezkedni.
Vágólapra másolva!

"Nem helyeslem, hogy ütemtelenül halmoz el levelekkel, melyek tartalma legalábbis részben, elkésett intézkedések, vagy utolsó pillanatban előadott, határidős elképzelések adminisztrációs önigazolását szolgálja. Az a határozott kérésem, hogy ezen a szokásán változtasson! Különös tekintettel arra kérem ezt, mert olykor nem az előadott folyamat egészét, annak csak bizonyos részleteit fejti ki" - írta Tarlós István főpolgármester Vitézy Dávidnak, a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatójának egy a múlt héten kelt levélben. A levelet - egy másik, a BKV vezérigazgatójának Tarlóshoz címzett levelével együtt a Figyelő szerezte meg és hozta nyilvánosságra.

A levél többek között a Fővárosi Közgyűlésben is nagy vitát kavaró busztenderről, és az ahhoz kapcsolatos kötelezettségvállalásról is szól. Az ezzel kapcsolatos egyeztetésekről Tarlós azt írja Vitézynek, hogy "ne keressen formális kibúvókat, mert az önkormányzat költségvetési bizottságán túl Önnek is érdeke, hogy felelőtlen, értelmezéseken alapuló, komoly mértékű kötelezettségvállalások ne történjenek". A főpolgármester hozzátette: "kerülje a jövőben, hogy a kibúvó keresés folyamatában úgy fordul egy másik helyettesemhez (harmadik személyhez) támogatásért, hogy azt közben elhallgatja előlem".

Vitézy Dávid a hétfői közgyűlés ülésén a nyilvánosságra hozott levélre csak annyit reagált az [origo-nak: most az a baj, hogy túl sok levelet írok?

A BKK által kiírt busztenderen október elején hirdettek győztest, de néhány napon belül Tarlós István összevitatkozott rajta a fővárosi fideszesekkel, mert a főpolgármester nem látja, honnan lesz a BKK-nak elegendő pénze arra, hogy szerződést kössön egy magáncéggel 150 busz üzemeltetésére. A fideszesek azzal érveltek, hogy az új buszok üzemeltetése még mindig olcsóbb, mint az elavult BKV-buszok üzemben tartása. A vita miatt hétfőn másfél órás csúszással kezdődött a Fővárosi Közgyűlés ülése is, amin végül a fideszes többség támogatta az új buszok üzemeltetésére kiírt új busztendert.

A főpolgármester és a BKK vezetőjének kapcsolata az elmúlt időszakban nem volt felhőtlen, a főpolgármester megpróbálta lefokozni Vitézyt, aminek köze lehet egy, a BKK-ról készült belső tanulmányhoz is. A tanulmány indokolatlanul kötött szerződésekről, nem hasznosuló jogi tanácsokról, szabálytalan tankolásról és eltűnt számlákról is írt.