A Honvéd Kórházban a szülő nők több mint felét császározzák

Vágólapra másolva!
Folyamatosan nő a császármetszések száma Magyarországon, két olyan kórház is van az országban, ahol már a nők több mint fele a műtéttel szül. Komárom-Esztergom és Vas megye egészsében 40 százalék feletti a császár aránya. Pedig a WHO szerint 15 százaléknál magasabb arány semmiképpen nem indokolt - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

A Születésház Egyesület információs portálja, a Császármetszések.hu adataira hivatkozva a Népszabadság azt írja, két olyan kórház is van az országban, ahol 50 százalék feletti a császármetszések aránya a szülészeten. Az OEP-től lekért statisztika szerint a budapesti Honvédkórházban (51,3) és az esztergomi Vaszary Kolos kórházban (55,3) már kevesebben vannak azok a nők, akik természetes módon szülnek. Szintén 50 százalék körüli az arány a Semmelweis Egyetem klinikáin (47,6 százalék), a csornai Margit Kórházban (48,6 százalék), a celldömölki Kemenesalja kórházban (49 százalék).

Komárom-Esztergom megye egészét nézve 43,1 százalék, Vas megyében 40,8 százalék a császármetszések ránya. További kilenc megyében, és Budapesten is 30 százalék feletti az arány. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint ezzel szemben semmi nem indokolja, hogy a császáros szülések aránya magasabb legyen, mint 15 százalék.

Forrás: MTI/Balázs Attila

Míg 2006-ban az országos átlag a császármetszések arányát tekintve 29,2 százalék volt, 2011-ben már 33,5 százalék. A császármetszések száma világszerte emelkedik, és nem biztos, hogy felülről érdemes erőltetni a természetellenes arányok visszafordítását - írja a lap.

A növekedés okai összetettek: a császárért Magyarországon több pénzt ad az OEP a kórháznak, mint a természetes szülésért; ugyanennél a szüléstípusnál a hálapénz is magasabb; az orvosoknak kényelmesebb, ha nem kell egy hosszú szülést végigvárniuk; ha az első gyerek császárral született, akkor a második is automatikusan úgy fog; az orvosok tarthatnak a komplikációktól, amelyek műhibaperekkel járnak; néha pedig a kismamák félnek annyira a szüléstől, hogy maguk kérik a beavatkozást - derül ki a cikkből.