Leszálltak a rendőrök a hajléktalanokról

Vágólapra másolva!
Az Alkotmánybíróság döntése után érezhetően abbahagyták a rendőrök a hajléktalanok vegzálását. Néhányan már vissza is cuccoltak az aluljárókba, sokan arról számoltak be, hogy jóval ritkábban zaklatják őket a közterületesek és a rendőrök. A fideszes polgármesterek idegesek, és törvénymódosításra készülnek.
Vágólapra másolva!

"Hallottuk a hírt, rögtön vissza is jöttünk az aluljáróba" - mondta az [origo]-nak Sándor, aki a Blaha Lujza téri aluljáróban pokrócba burkolózva ücsörgött. Hat társával együtt foglalták vissza az aluljárót, ahonnan korábban évszaktól függetlenül mindig elzavarták őket a közterületesek. Az alkotmánybírósági határozat óta békén hagyják őket - mondta.

Az Alkotmánybíróság november 13-i határozatában (pdf) alkotmányellenesnek nyilvánította és megsemmisítette a szabálysértési törvénynek azt a rendelkezését, amely szabálysértéssé minősítette a közterület életvitelszerű lakhatásra való használatát, továbbá megsemmisítette azokat a törvényi rendelkezéseket is, amelyek rendeletalkotási felhatalmazást adtak az önkormányzatoknak pénzbírsággal sújtható közösségellenes magatartások meghatározására, valamint a tulajdon elvonására lehetőséget adó elkobzás alkalmazására. A hajléktalanokat ötvenezer forintos bírsággal, közmunkával vagy elzárással fenyegették, az AB-határozat értelmében viszont az összes folyamatban levő eljárást meg kell szüntetni, és az érintett önkormányzatoknak el kell törölniük vagy módosítaniuk kell a vonatkozó rendelkezéseiket.

Fotó: Mudra László [origo]
Nincs annyi zargatás

Tarlós István főpolgármester attól tart, hogy ismét hajléktalanokkal telnek meg az aluljárók, Kocsis Máté VIII. kerületi polgármester a fagyhaláltól félti az utcán élő embereket, a kerületi polgármesterek pedig közös nyilatkozatban írták, hogy a most elmeszelt törvénycikkek átdolgozását tervezik. Bitskey Botond, az Alkotmánybíróság főtitkára viszont elmondta, hogy azokat a szabálysértéseket, amelyek sok esetben a hajléktalansággal kapcsolódnak össze, mint például a koldulás agresszív formái, a garázdaság, a csendháborítás, a köztisztasági előírások megsértése vagy a közerkölcssértés, ahogy eddig, továbbra is szankcionálni lehet. A főtitkár hozzátette, hogy az AB kizárólag és kifejezetten azt az indokolatlanul széles tényállást nyilvánította alaptörvény-ellenesnek, hogy bárkit megbüntessenek csak azért, mert hajléktalanként közterületen él.

Triumvirátus a szökőkútnál

Sándor, akinek amputálták a lábát és így kerekes székbe kényszerült, Péterrel és Zsolttal töltötte a délutánt a Blaha Lujza téren, a szétrohadt szökőkút mellett. A férfi elmondta, hogy az utóbbi időben tényleg kevesebbet zargatják őt. Az éjszakákat a tér szélén, az árkádok alatt tölti, mert állítása szerint a kerekes székkel nem engedik be egyik szállóra sem, ráadásul a város kijjebb eső részein levő intézményekhez nehezen tud eljutni.

Fotó: Mudra László [origo]
Zsoltnak, Péternek és Sándornak több csekket is küldtek a semmibe

"Szemét dolog volt"

Az Auróra utca és a Népszínház utca sarkán található kisbolt előtt álldogált Gábor, aki rokkantnyugdíjas, de egy orvosi felülvizsgálatot követően nemrég megvonták tőle a nyugdíját. A férfi az egyik ingyenes napilapban olvasta az alkotmánybírósági határozatról szóló hírt, és örül neki, hogy most már nem kell kifizetni a begyűjtött ötvenezres büntetést, amire amúgy sem lett volna pénze. A büntetést egyik éjjel kapta, amikor legmélyebb álmából arra riadt, hogy reflektorokkal rontottak rá a közterületesek. Gábor szerint "szemét dolog" volt ilyen eszközökkel zaklatni a hajléktalan embereket, mert ez tényleg csak a zaklatásra jó, arra nem, hogy bármilyen eredményt elérjenek a probléma megoldásában.

Fotó: Mudra László [origo]
Gáborra reflektorokkal törtek rá

Csak két hajléktalan volt a környéken, aki nem hallott az Alkotmánybíróság határozatáról. Ők semmilyen változást nem éreztek a korábbi helyzethez képest, szerintük a hatóságok ugyanúgy viselkednek, mint korábban. Zoltán, akinek bőrkabátja össze volt tagelve, elmondta, hogy ő többnyire olyan helyeken szokta tölteni az éjszakát, ahol valami meleg levegő áramlik ki az utcára. Azt mondta, hogy vannak kerületek, ahol különösen rosszindulatúak a rendőrök és a közterületesek, de többségében vigyáznak az emberre.

Mindenki higgadjon le

Vecsei Miklós, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke elmondta: a döntés után a hatóságoknak így is maradt elegendő eszközük arra, hogy fenntartsák a közrendet és büntessék a különböző közösségellenes magatartásokat. Vecsei szerint, ha most tovább erősödnek az indulatok, és nem sikerül az eddig jól működő együttműködést fenntartani, akkor annak súlyos következményei lehetnek. Szélsőséges esetben akár az is, hogy az aluljárókat ismét elárasztják a hajléktalan emberek.

Az Alkotmánybíróság korrigál

Az [origo] információja szerint az Alkotmánybíróság a jövő hétfői ülésén ki fogja egészíteni a hajléktalansággal kapcsolatban múlt héten hozott határozatát, ugyanis elfelejtettek rendelkezni azokról a jogerős bírósági döntésekről, amelyeket a most elmeszelt jogszabályok alapján hoztak. Várhatóan az AB a már befejezett, jogerősen lezárt szabálysértési eljárások felülvizsgálatát fogja elrendelni, mert erről az Alkotmánybíróságról szóló törvény is rendelkezik, és hiányzott a november 13-i határozatból.