Betette a kaput a szar Szegeden

Vágólapra másolva!
Leválthatják a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatóját, mert nem hozta a számokat, és kicsapta a biztosítékot a REÖK-palotában kiállított installáció, amely tizenkét tányéron fekáliát ábrázolt.
Vágólapra másolva!

Leválthatják posztjáról Bátyai Edinát, a Szegedi Szabadtéri Játékok és a Regionális Összművészeti Központ (REÖK) igazgatóját. A tulajdonosi jogokat gyakorló szegedi önkormányzat kulturális bizottsága 6:2 arányban szavazott a leváltás mellett, a város közgyűlése szombaton dönt arról, napirendre veszi-e a kérdést.

"A megrendült bizalom egy hosszabb folyamat eredménye" - mondta Haág Zalán, az önkormányzat kulturális bizottságának elnöke csütörtökön az MTI-nek. A fideszes képviselő kifejtette, hogy korábban is voltak problémák az igazgató munkájával, "olyan megnyilvánulásai voltak, amelyek az önkormányzat képviselőit sérthették. Ezért döntött úgy a bizottság, hogy a szombati közgyűlésen kezdeményezi leváltását, helyére pedig Kelemen Csabát javasoljuk, aki eddig az egri Agria Nyári Játékok vezetője volt".

A műszar csak a jéghegy csúcsa

A kormánypárti politikus szerint az idei Szabadtéri Játékok kapcsán minőségi kifogások is felmerültek Bátyai Edina tevékenysége miatt, és - mint hozzáfűzte - a nézettség sem hozta az elvárt számokat, "ezzel az emberek is kinyilvánították véleményüket az elvégzett munkáról". Haág Zalán a jéghegy csúcsának nevezte a közelmúltban a REÖK-ben bemutatott kiállítás egyik installációját, "amelyben a többség értelmezésében a bibliai eseményt, az utolsó vacsora című remekművét gúnyolták ki azzal, hogy egy asztalra tizenkét tányérnyi fekáliát raktak egy levágott kéz társaságában".

"Mindezt közpénzből állították ki. A folyamat eredményeként a tulajdonosi bizalom megrendült, ezért döntött a kulturális bizottság úgy, hogy kezdeményezi a szombati közgyűlésen az igazgató felmentését" - szögezte le a testület elnöke.

Nagy felháborodást váltott ki Szegeden Győrffy László Nem érzek hálát, amiért részt vehetek a teremtésben című művének kiállítása. Az installáció a következő: 12 tányér egy büféasztalon, a tányérokon élethű (mű)széklet, az asztal közepén egy csonkolt kézfej tenyérrel felfelé, öntvény a művész bal kezéről. Az asztalt egy díszes keretben látható, emberi koponyákat ábrázoló fénykép egészíti ki, amely a montparnasse-i katakombák múzeumként működő folyosóján készült Párizsban. A munka 2009-es, azóta több kiállításon szerepelt már. A botrány miatt Bátyai Edina, a REÖK-palota igazgatója a nagyközönség előtt bezárta a kiállítást, de külön kérésre bárki megtekinthette azt. Győrffy László azóta az összes munkáját visszavonta Szegedről.

Kesselyák kiáll Bátyai mellett

Bátyai Edina helyére Kelemen Csaba színművésznek, az egri Agria Játékok Közhasznú Nonprofit Kft. igazgatójának kinevezését javasolják, aki ezentúl Sasvári Sándor mint művészeti vezető segítségével irányítaná az intézményeket. "A leendő igazgató tervei szerdán meggyőzték a bizottságot arról, hogy megfelelő kezekbe kerülne a vezetés" - tette hozzá Haág Zalán.

Kesselyák Gergely, a Szegedi Szabadtéri Játékok művészeti vezetője szerint a következő vezetést pályázaton kellene kiválasztani. Kesselyák Gergely az MTI-nek elmondta, hogy Bátyai Edina szerződése hat hónap múlva jár le, és nem érti, miért nem lehet európai módon kivárni a hátralévő időt.

"Az elmúlt tíz évben úgy ismertem meg Bátyai Edinát, hogy hozzá hasonló profi menedzsert nehéz lesz találni. Kiállok mellette. Írjanak ki holnap egy pályázatot, és aki megnyeri, másnaptól dolgozzon a 2014-es műsor összeállításán. Így nem kellene arra kárhoztatni egy új vezetést, hogy egy esetleg nem a szájíze szerint való műsort menedzseljen" - szögezte le.