Saját radikálisaitól fél a Jobbik

Vágólapra másolva!
Vona Gábor nem tűrte, hogy a pártvezetés akaratával szemben politizál egy jobbikos képviselő, ezért szerdán kizárta a frakcióból a radikálisabb politikát és az elnökség leváltását sürgető Lenhardt Balázst. A Jobbikban több képviselő is a mostaninál keményebb hangnemre, radikálisabb akciókra vágyik, a megkérdezett pártvezetők szerint viszont egy kormányra készülő párt nem zsidózhat állandóan a parlamentben, és nem zárhat le 150 bankfiókot. Aki ezt nem érti meg, annak távoznia kell.
Vágólapra másolva!

"Nem zárható ki, hogy mások is kilépnek a Jobbik-frakcióból" - mondta sejtelmesen sajtótájékoztatóján Lenhardt Balázs képviselő, akinek a múlt héten kellett távoznia a Jobbik képviselőcsoportjából. Lenhardtot hivatalosan azért küldte el a pártvezetés, mert sorozatosan szembement a fegyelemmel, legutóbb például előzetes jóváhagyás nélkül jelentette fel a nyáron távozó Szegedi Csanádot.

Szegedi Csanád feljelentése és a háza elé szervezett, zsidózástól sem mentes sajtótájékoztató ugyanakkor az [origo] által megkérdezett jobbikosok szerint "csak az utolsó csepp volt a pohárban". Vona Gábor pártelnök igazi problémája az volt, hogy Lenhardt régóta új pártvezetést és stratégiát akart. Például elindult volna májusban az alelnöki posztért is, de végül nem sikerült elég támogatót szereznie, így a szavazólapokra sem került fel a neve, és nem derült ki, mekkora támogatottsága lehet az összes küldött körében.

A pártvezetés sérelmezte, hogy Lenhardt a Jobbik-álláspont ellen szavazott a választási regisztráció ügyében, illetve Novák Előd alelnök csütörtöki sajtótájékoztatóján azt is rossz pontként emlegette, hogy tavaly támogatta Németh Lászlóné miniszteri kinevezését. Lenhardt csütörtökön már nem is titkolta, hogy más pártvezetést akart, mert puhánynak tartja a Jobbikot, amely szerinte nem az eredeti irányvonalat követi, és "radikálisabb fellépésre", látványos utcai akciókra lenne szükség.

Bankblokád és brüsszeli zászlóégetés

Lenhardt korábban többek között azt javasolta a frakciónak, hogy a devizahitelesekért ne csak szóban, törvényjavaslatokban és interpellációkban álljon ki, hanem a jobbikos szervezetek egy időben vonjanak blokád alá 150 bankfiókot szerte az országban. Egy másik, szintén az elnökség elé került javaslata szerint a Jobbik kihelyezett frakcióülést tartott volna Brüsszelben, ahol az összes képviselő az unió ellen tiltakozva elégetett volna egy-egy EU-zászlót.

Az elnökség azért söpörte le az asztalról ezeket a javaslatokat, mert nem látták a politikai hasznát, ráadásul a legtöbb tag egyetért abban, hogy ilyen akciók után a Jobbik kevésbé tűnne kormányzóképesnek. "Megmondom, mi lenne a híradóban egy ilyen tömeges zászlóégetés vagy bankblokád után: a Jobbik megint botrányt kelt, a jobbikosokat viszik el bilincsben, márpedig a jobbikosok most már rendet és nem idióta botránypártot akarnak" - mondta egy alelnök. Két alelnök, Novák Előd és Murányi Levente ugyan januárban nyilvánosan elégetett egy EU-zászlót, de több jobbikos szerint az egész frakciót vagy a pártelnököt nehezen lehetett volna erre rávenni.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Novák Előd EU-zászlót égetett az idén januárban

Lenhardt Balázs azt mondta, a "Balczó Zoltán Jobbik-alelnök nevével fémjelzett irányvonallal" szemben szeretett volna politizálni. Balczó, aki a parlament alelnöke is, úgy látja, másképp kell viselkednie és politizálnia a pártnak a parlamentbe jutás után, amivel Lenhardt nem ért egyet. Szerinte a parlamenti politizálás a Jobbik számára nem eredményes, mert a "szakpolitizálással" nem képes tömegbázist megmozgatni. Balczó Zoltán az [origo]-nak erre azt mondta, "öncélú akciókat, szenzációhajhász felvetéseket" valóban nem támogat az elnökség, "szakmai radikalizmus kell". Balczó szerint ez azt jelenti, hogy a jobbikosoknak "egyértelműen, nyíltan kell beszélniük a fontos kérdésekről, és szakmai alapokon, nagy hozzáértést mutatva kell bizonyítaniuk az igazukat".

Lebeszélték a zsidózásról az egyik jobbikost

Vona Gábornak és az elnökségnek információnk szerint sokszor nincs könnyű dolga, hogy visszaverjék a képviselők olyan ötleteit, amelyek a vezetés szerint "semmi hasznot nem hoznának a pártnak". Baráth Zsolt képviselőt például nemrég arról kellett lebeszélni, hogy "újra előhozzon egy zsidóügyet, mondtuk, keressen más témát" - jelezte az egyik alelnök. (Baráth Zsolt áprilisban a tiszaeszlári vérvádat emlegette a parlamentben, ezt több jobbikos is "zsidózásgyanús beszédnek" tartotta, Vona Gábor pedig később azt mondta, hiba volt ezt emlegetni.) Balczó Zoltán megerősítette, a pártvezetés nem hagyja, hogy valaki "népszerűséget hajhászva hozakodjon elő a zsidóság vagy Izrael megítélésével", szerinte ezzel akkor kell foglalkozni, ha aktualitása van; például az Izrael és az EU között kötött társulási szerződés 2010-es jóváhagyásakor tiltakozott is a Jobbik a parlamentben.

Fotó: Mudra László [origo]
Lenhardt Balázs itt még a Jobbik-frakció tagjaként beszélt

Szintén lebeszélte az elnökség Hegedűs Lórántnét arról, hogy a parlamentben ismét előhozza az abortusz szigorításáról szóló elképzeléseit. Hegedűsné lényegében betiltaná az abortuszt, és csak orvosi indokok alapján engedné elvégezni, vagy ha a terhesség bűncselekmény következménye. "Nem ideológiai ellentét van, fontos a zsidókérdés vagy az abortusz betiltása, de tudomásul kell venni, hogy pillanatnyilag ezek hirtelen emlegetése nem hoz nagy hasznot a Jobbiknak" - mondta egy alelnök. A párt több vezetője is azt mondta, megértik, hogy ezek a témák, felvetések népszerűek lennének a jelenlegi támogatóik többségének, de ezzel aligha lehetne új szavazókat szerezni.

Háborúban álló hadsereg vagyunk

Több jobbikos képviselő - nemcsak a távozó Lenhardt Balázs - ugyanakkor úgy gondolja, radikálisabb hangnemre és akciókra lenne szükség a parlamentben is, és "képviselni kell a jobbikos tagság véleményét, vagy elfordulnak". A Jobbik májusi kongresszusán az [origo] is beszélt több olyan küldöttel, aki keményebb politizálást várt a vezetéstől. "Úgy kell politizálni, hogy a fideszesek ijedtükben bebújjanak a pad alá" - fogalmazott akkor egy küldött. Több elnökségi tag is azt mondta, természetes, hogy a párttagok radikálisabbak, és szélsőségesebb kiállásokra számítanak, de szerintük Vona Gábornak mérlegelnie kell, "mennyire veszélyeztetné egy akció azt a képet, hogy alkalmasak vagyunk a kormányzásra 2014-ben" - magyarázta a radikális akciók egy részének elutasítását egy alelnök.

Lenhardt Balázs szerint a frakció radikálisabb politikát sürgető tagjai azért hallgatnak, mert Vona Gábor "példát statuált", és a frakcióból való kizárásával kijelölte a határt, ameddig egy jobbikos elmehet a pártvezetéssel szemben. A megkérdezett jobbikos vezetők szerint csak idő kérdése, hogy a pártból is kizárják a most még tag Lenhardtot. Az [origo] is beszélt képviselőkkel, akik Lenhardt radikálisabb stratégiáját támogatták volna, de egyikük szerint "nincs értelme egyedül szembeszállni Vona döntéseivel", és a frakción belül maradva jobban lehet hatni a folyamatokra, mint "függetlenként, Endrésik Zsolt és Szili Katalin mellett üldögélve".

Volner János alelnök egy facebookos bejegyzésében üzent is az esetleg önállóságon gondolkodó jobbikosoknak: "Az önállóskodás, az egyéni érdekérvényesítés a Jobbik számára kárt okoz. Háborúban álló hadsereg vagyunk. Ha nem tudunk a saját sorainkban sem fegyelmet tartani, akkor porba hull a zászló."