Ingyenes wifit telepít a vonatokra a MÁV

Vágólapra másolva!
Ingyenes vezeték nélküli internetet telepít vonatainak egy részére a MÁV-Start. Eddig csak egy vonalon lehetett ingyen netezni, de jövőre minden InterCity vonatot, valamint az elővárosi vonalakon közlekedő szerelvényeket is wifivel szerelik fel.
Vágólapra másolva!

Az Intercity-vonatokon és az elővárosi vonalakon közlekedő szerelvényeken is ingyenes vezeték nélküli internetet biztosít 2013-tól a MÁV-START - közölte a vasúttársaság csütörtökön. A cég már meg is kötötte a szerződést a wifihálózatok felszerelésére, így a következő hónapokban összesen 735 járművet látnak el internetezési lehetőséggel.

A fedélzeti, vezeték nélküli internetet minden kocsiban ingyenesen vehetik majd igénybe az utazók - áll a közleményben. A hozzáférés maximális sávszélessége kocsinként 7,2 Mbps lesz, ami elsősorban levelezésre, portálok olvasására elegendő. A fejlesztésnek köszönhetően a MÁV szerint évente akár ötvenmillió utasnak lesz lehetősége ingyen netezni a vonatokon.

A fejlesztés megvalósítása a MÁV szerint folyamatos lesz: a beruházásra kiírt közbeszerzési eljárást a Magyar Telekom nyerte, amely az érintett vasúti kocsikban már meg is kezdte a wifi működtetéséhez szükséges műszaki előkészítést. A műszaki munkálatok várhatóan nyolc hónapot vesznek igénybe, a wifivel felszerelt vonatokon pedig matricák fogják jelezni az internetezési lehetőséget.

A projektről a vasúttársaság az után döntött, hogy az utasok visszajelzéseiből és a statisztikai adatokból megállapította, hogy folyamatosan növekvő igény mutatkozik a vezeték nélküli internethasználatra. A MÁV-START 2011 szeptembere óta kísérletezett az ingyenes wifiszolgáltatással, eddig a Budapest-Keleti - Miskolc - Nyíregyháza - Debrecen - Szolnok - Budapest-Nyugati útvonalon közlekedő vonatokon lehetett internetet használni. Ezeken a vonatokon csúcsidőben egyszerre akár több százan is csatlakoztak az internetre, és a nagy elégedettség miatt döntött a vasút a program kiterjesztéséről, a többi IC és elővárosi vonat bevonásáról - írják.