Hazugozás után váltották le a szegedi igazgatót

Vágólapra másolva!
A szegedi közgyűlés 15-14 arányban úgy döntött, hogy meneszti Bátyai Edinát, a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatóját. A polgármester azonban nem írta alá a határozatot, így újabb rendkívüli ülés lesz az ügyben. Vasárnaptól ideiglenesen Juhász Péter vezeti a játékok szervezését.
Vágólapra másolva!

Szenvedélyes és a személyeskedést sem mellőző vitát követően napirendre tűzte szombati ülésén a Szegedi Szabadtéri Játékok ügyvezetője, Bátyai Edina leváltását a szegedi közgyűlés. A Delmagyar.hu című szegedi lap beszámolója szerint a képviselők 15:14 arányban úgy döntöttek, hogy menesztik az igazgatót. Az önkormányzati tulajdonú céget a vállalkozás belső szabályai alapján Juhász Péter irányítja február 15-ig - közölte a polgármester.

A posztra pályázatot írnak ki. A szavazás után Botka László szocialista polgármester bejelentette: él az önkormányzati törvényben rögzített hatáskörével, és nem írja alá a határozatot. A szegedi közgyűlésnek így tizenöt napon belül rendkívüli ülést kell tartania, és amennyiben a javaslat akkor megkapja a többséget, automatikusan hatályba lép.

Bátyai Edina bízik benne, hogy a kialakult helyzet nem érinti a fesztivál működését. A leváltott igazgató úgy gondolja, hogy a 82 éves múlttal rendelkező fesztivál sikereit rendületlenül, elhivatott munkával kell folytatni. Bátyai Edina szerint azok a büszkeségre okot adó eredmények, művészi színvonal, szakmai elismertség, színházművészeti kapcsolatok, amelyeket 2004 óta igazgatása alatt a fesztivál megszerzett, megtarthatók.

Az előterjesztést jegyző fideszes képviselő, Kohári Nándor a napirendről szóló vita során kifejtette: hosszabb folyamat következménye, hogy megrendült a bizalmuk az ügyvezetőben. A politikus azt mondta, elfogadja a szakmai szervezetek kérését, és támogatja, hogy pályázatot írjanak ki az igazgatói posztra, emellett javaslatot tesz az ügyvezetés ideiglenes ellátására is.

Hazugozás is volt a vitában

Botka László szerint a pályáztatás nyomán legkorábban áprilisban lehet új igazgatója a szabadtéri játékoknak. "A képviselők a következő évadot veszélyeztetik azzal, ha az előkészítés és a szerződéskötés időszakában leváltják a fesztivál vezetőjét. Hazug, álszent módon politikai kinevezettet kívánnak a kulturális intézmény élére állítani" - fogalmazott a polgármester.

Solymos László (MSZP) alpolgármester szintén úgy vélte, hogy politikai indíttatású vezetőváltásról van szó. Hozzátette: a Fidesz-KDNP frakció a jogszabályok betartása nélkül igyekszik beavatkozni az évente 65-70 ezer látogatót fogadó, jelentős idegenforgalmat bevételt jelentő fesztivál életébe.

Haág Zalán (KDNP), a közgyűlés kulturális bizottságának elnöke szerint szakmai, nem pedig politikai okok állnak Bátyai Edina tervezett leváltása mögött, hiszen ő az egyetlen, aki helyén maradt az előző ciklus önkormányzati cégvezetői közül. A politikus hangsúlyozta: a képviselők nem kívánnak beleszólni a fesztivál műsorpolitikájába, ugyanakkor nem mehetnek el szó nélkül amellett, hogy jelentősen visszaesett a cég önkormányzati támogatás nélküli árbevétele, és veszteségessé vált a vállalkozás.

Szegeden az elmúlt hetekben kicsapta a biztosítékot a REÖK-palotában kiállított installáció is, amely tizenkét tányéron fekáliát ábrázolt. A botrányről itt olvashat bővebben.