Végleg leváltották Bátyai Edinát

Vágólapra másolva!
Zárt ülésen döntött - immár véglegesen - a szegedi közgyűlés Bátyai Edina, a Szegedi Szabadtéri Játékok Nonprofit Kft. ügyvezetőjének leváltásáról csütörtökön.
Vágólapra másolva!

A kulturális szakember menesztéséről december 1-jei ülésén - a Fidesz-KDNP-frakció tagjainak és a Jobbik képviselőjének szavazatával - nagy indulatok közepette már egyszer határozott a testület. A döntést azonban Botka László szocialista polgármester - élve az önkormányzati törvényben adott jogkörével - nem írta alá, ezért kellett ismét tárgyalni az ügyet a rendkívüli közgyűlésen.

A csütörtöki zárt ülésről az MSZP és Szabad Város Egyesület frakció tagjai, valamint az LMP képviselője kivonultak. A leváltásról szóló döntést a 29 tagú közgyűlés 14 Fidesz-KDNP-s és egy jobbikos képviselője támogatta.

A napirendi pont zárt ülésen történő tárgyalását Kohári Nándor fideszes képviselő kezdeményezte, a javaslatot a hallgatóság a karzatról hangos bekiabálásokkal fogadta, majd a szavazást követően a jobboldali képviselők hangos pfujolás közepette hagyták el az üléstermet, amiről a SzegedCafé felvételt is készített.

Botka László az ülést követően újságíróknak úgy fogalmazott, hogy a közgyűlés fideszes-jobbikos többsége arcul csapta a szegedieket. A politikus elmondta: bízott abban, hogy a jobboldali képviselők meghallják a szegediek és a magyar kulturális élet reprezentánsainak a döntést elutasító véleményét. "Ez az ügy nem Bátyai Edináról, hanem elfogadhatatlan hatalomgyakorlásról, öncélú politizálásról szól" - tette hozzá.

A Bátyai Edina menesztéséről szóló határozatot jegyző fideszes képviselő, Kohári Nándor szerint a Szegedi Szabadtéri Játékok jelentős és folyamatos bevételcsökkenése, a fesztivál körül kialakult botrányok és provokációk miatt elkerülhetetlen volt a vezető menesztése.

Bátyai Edina egyben a szegedi Regionális Összművészeti Központ (REÖK) ügyvezetője is. Leváltása azután került napirendre, hogy sokakban felháborodást keltett egy REÖK-beli kiállításon bemutatott installáció, amely tizenkét tányéron fekáliát ábrázolt.