Lázár János lett a hírszerzés feje

Vágólapra másolva!
Elvette a kormány a külföldi hírszerzéssel foglalkozó Információs Hivatalt a Külügyminisztériumtól. A hírszerzést szeptember 1-jétől a Miniszterelnökséget vezető államtitkár, Lázár János vezeti.
Vágólapra másolva!

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkárt nevezték ki a külföldi hírszerzéssel foglalkozó Információs Hivatal vezetőjének - derül ki a Kormányszóvivői Iroda hétfői közleményéből. Lázár egy törvénymódosításnak köszönhetően került a hírszerzés élére, amely a hivatalt a Külügyminisztérium hatásköréből a Miniszterelnökség alá vonta.

A törvény alapján Orbán Viktor miniszterelnök kapta a hivatal irányítását, ő azonban egy kormányrendeletben döntött arról, hogy a Miniszterelnökséget vezető Lázár feladata lesz a hírszerzés irányítása. Az államtitkár 2012. szeptember 1-jétől gyakorolja az Információs Hivatal irányításával kapcsolatos jogköröket.

A kinevezés azt jelenti, hogy ezentúl Lázár határozza meg az Információs Hivatal feladatait, és ő ellenőrzi a Hivatal gazdálkodását, törvényes és rendeltetésszerű működését. Az Információs Hivatal főigazgatójának kinevezése és a kinevezés visszavonásának jogköre ugyanakkor továbbra is Orbán Viktornál marad.

Lázár János korábban egy interjúban azt mondta, hogy "a fokozódó külpolitikai aktivitás támogatása" miatt veszik el a hírszerzést a Külügyminisztériumtól. Az [origo]-nak akkor több, a részleteket jól ismerő kormányzati tisztviselő is azt mondta, hogy "Orbán elégedetlen volt a Külügyminisztériummal és a hivatali dolgozók hatékonyságával", és ezért döntött az Információs Hivatal átvétele mellett (erről itt olvashat bővebben).

A hatályos törvény szerint Magyarországnak négy nemzetbiztonsági szolgálata van: az Információs Hivatal, az Alkotmányvédelmi Hivatal, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat, valamint a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat. Az IH polgári hírszerző szolgálat, amely elsődlegesen az országhatáron kívül tevékenykedik. Általános rendeltetése, hogy a külföldre vonatkozó vagy külföldi eredetű bizalmas információk megszerzésével segítse elő a magyar nemzeti érdekek érvényesülését, működjön közre Magyarország függetlenségének biztosításában és törvényes rendjének védelmében - olvasható a szervezet honlapján.