Pintér: Levéltitoksértés a Barroso-levél kiszivárogtatása

Vágólapra másolva!
Nem állítható, hogy José Manuel Barroso Orbán Viktornak írt levele Magyarországról jutott volna el az [origo] újságírójához - ezt Pintér Sándor belügyminiszter közölte Kocsis Máté fideszes képviselő ezt firtató írásbeli kérdésére válaszul pénteken. Pintér szerint a levél kiszivárogtatása jogszabálysértő, de a levéltitok megsértése csak magánindítványra büntethető.
Vágólapra másolva!

Válaszolt Pintér Sándor belügyminiszter Kocsis Máté fideszes képviselő december 22-én feltett írásbeli kérdésére, amelyben a politikus arról érdeklődött, hogyan juthatott el az Európai Bizottság elnökének levele az [origo] egyik újságírójához.

A kérdést azt követően tette fel Kocsis, hogy az [origo] megírta, az Európai Bizottság elnöke személyes hangvételű levélben szólította fel a magyar miniszterelnököt a jegybankról és a pénzügyi stabilitásról szóló törvénytervezetek visszavonására. (A levélre Orbán Viktor elutasító választ adott, erről itt olvashat részletesen.)

Pintér Sándor válaszában arról írt, a rendelkezésre álló adatok alapján nem állítható, hogy a Barroso-levél "Magyarországról került volna illetéktelen személyhez". Pintér közölte, lényeges körülmény, hogy a levél külföldről érkezett, ami ugyancsak erősíti azt a feltételezést, hogy "sajnálatos kiszivárgása nem hazánkban történt".

A belügyminiszter szerint jogszabálysértő, hogy a levél illetéktelenhez került, ám a levéltitok megsértését a törvény értelmében csak magánindítvány esetében lehet büntetni, ezért az ügyben a sértett feljelentése alapján indulhatna rendőrségi eljárás.