Dávid Ibolya mégsem fizet kártérítést Almássynak az UD-ügyben

Vágólapra másolva!
Elutasította a Kúria (korábbi Legfelsőbb Bíróság) Almássy Kornél személyiségi jogi keresetét, melyet az MDF, illetve annak volt elnöke, Dávid Ibolya ellen indított - írja a csütörtöki Magyar Nemzet. Almássy azért perelt, mert szerinte a volt pártelnök 2008-as nyilatkozatai, valamint a párt honlapján megjelent közlemények megsértették a jó hírnév védelméhez fűződő személyiségi jogait.
Vágólapra másolva!

Dávid Ibolya 2008-ban egy lehallgatott telefonbeszélgetés nyilvánosságra hozásával kényszerítette visszalépésre a párt elnöki posztjára aspiráló Almássyt. A beszélgetésben az UD Zrt. egyik vezetője arról tájékoztatta Csányi Sándort, az OTP elnök-vezérigazgatóját, hogy Dávid Ibolyára nézve terhelő adatok gyűjtésére kapott megbízást.

Korábban az első- és a másodfokú bíróság is elmarasztalta és 1,4 millió forint kártérítés megfizetésére kötelezte az alpereseket, mondván, olyan hamis látszatot keltettek, hogy Almássy adott megbízást adatgyűjtésre. Dávid Ibolya felülvizsgálati kérelme nyomán az ítéletet a Kúria most hatályon kívül helyezte.

Almássy keresetének elutasítását azzal indokolta a bíróság, hogy Dávid a nyilvánosságra került hangfelvétellel kapcsolatban fejtette ki általánosságban a politikai véleményét. A Kúria szerint a volt MDF-elnök nem állította tényként, hogy Almássy adott megbízást, az értékítélet nem volt indokolatlanul bántó vagy sértő, ezért "azt a politikai közszereplő felperes tűrni köteles" - idézi az ítéletet a Magyar Nemzet.