Ha az Európai Bizottság szükségesnek tart bizonyos törvényi módosításokat, a kormány nyitott azok megvitatására - mondta szombaton Helsinkiben Schmitt Pál köztársasági elnök.

Az államfő szerint eddig valahányszor felhívták az EU intézményei Magyarország figyelmét, hogy ki kell egészíteni némelyik törvényt, vagy változtatni kell rajtuk, azt a kormány eddig is megtette. Erős kritikát kapott annak idején a médiatörvény is, és a bizottság tanácsát követve változtattak rajta - emlékeztetett Schmitt.

Hozzátette, hogy a kabinet a három most vitatott kérdésben is kész az európai normáknak megfelelő változtatásokra. (Az Európai Bizottság három ügyben indított kötelezettségszegési eljárást Magyarországgal szemben, ezek a jegybank függetlensége, a bírói tevékenység felső korhatárára és az adatvédelmi hatóság függetlensége.)

Schmitt Pál az Arraiolos-csoport kétnapos találkozóján vesz részt a finn fővárosban. A csoportot azon európai államfők alkotják, akiknek nincs végrehajtó hatalmuk. A magyar elnökön kívül a finn, az osztrák, a német, az olasz, a lett, a portugál és a szlovén államfő a tagja.

A találkozó végén tartott sajtótájékoztatón Schmitt Pál egy kérdésre válaszolva azt mondta, a jelenlegi kormány "olyan rossz állapotban vette át" az ország irányítását, hogy "szinte mindent újra kellett szervezni", és "ebben a nagy törvényalkotási lázban értelemszerűen egy-két hiba is becsúszott".

Kijelentette, Magyarország arra törekszik, hogy erős tagállama legyen az erősödő Európai Uniónak.