Tizenhat városban van szmogriadó

szmogriadó Budapesten, légszennyezés, magas szállópor koncentráció, füst
Vágólapra másolva!
Már harmadik napja magas a szállópor koncentrációja, ezért a főváros mellett még tizenöt városban rendelték el a szmogriadót az országban. Emiatt vasárnap hajnaltól nem közlekedhetnek a fekete és piros környezetvédelmi plakettel ellátott rendszámú autók Budapesten. Az Országos Környezet-egészségügyi Intézet mérései szerint csak Hernádszurdokon jó a levegő.
Vágólapra másolva!

A szálló por légköri koncentrációjának emelkedése miatt Tarlós István főpolgármester Budapesten elrendelte a szmogriadó riasztási fokozatát - közölte a Főpolgármesteri Hivatal szombat hajnalban. A közlemény szerint a főpolgármester február 12., azaz vasárnap reggel 6 órától elrendelte a fekete és a piros környezetvédelmi plakettel ellátott rendszámtáblájú gépjárművek közlekedésének tilalmát. Ez az intézkedés mindennap 6 órától 22 óráig tart.

A főpolgármester a fővárosi szmoghelyzet romlásának elkerülése érdekében arra kéri a lakosságot, hogy mérsékeljék, lehetőség szerint szüneteltessék az egyéni gépjárműhasználatot, inkább a közösségi közlekedést részesítsék előnyben, és mérsékeljék a gépjárművek alapjárati üzemeltetését is.

A polgármester kéri a szilárd- és olajtüzelésű fűtőberendezések használatának mérséklését (azaz, ha egy háztartásban van földgáztüzelésű fűtési mód, akkor ne használják a szilárdtüzelésű kandallót, cserépkályhát). Ugyancsak kéri, hogy a szolgáltató, illetve termelő tevékenységet ellátó létesítmények csökkentsék károsanyag-kibocsátásukat.

Csak Hernádszurdokon jó a levegő

Az Országos Környezet-egészségügyi Intézet (OKI) legfrissebb mérései alapján szombat délelőtt tizenhat településen volt veszélyes a levegő minősége a szálló por magas koncentrációja miatt. Az OKI térképén a veszélyes levegő minőségét piros színnel jelzik, ezek a települések: Budapest, Százhalombatta, Esztergom, Tatabánya, Dunaújváros, Székesfehérvár, Várpalota, Veszprém, Ajka, Győr, Pécs, Szeged, Salgótarján, Putnok, Kazincbarcika és Sajószentpéter. Ezen helyeken a szálló por (PM10) köbméterenkénti koncentrációja 100 mikrogramm feletti.

A levegő minősége egészségtelennek számít, ezért narancssárga színnel jelöltek hét települést. Ezek: Miskolc, Oszlár, Eger, Debrecen, Szolnok, Tököl és Sopron. Ezeken a településeken a szálló por köbméterenkénti koncentrációja 75-100 mikrogramm. Szombaton egyetlen települést, Hernádszurdokot jelölték az elfogadható levegőminőséget jelző kék színnel.

A levegő szennyezettségének egészségügyi értékelése egy index alapján történik. Az Országos Környezet-egészségügyi Intézet (OKI) táblázata a légszennyező anyagok legfontosabb egészségkárosító hatásai alapján négy szintet különít el, ezeket kék (elfogadható), zöld (kifogásolt), narancssárga (egészségtelen), illetve piros (veszélyes) színnel jelölik. Az önkormányzatok az utóbbi két kategória alapján rendelhetik el a szmogriadó tájékoztatási, illetve riasztási fokozatát.