Tervet ígérnek a vörös por ellen a kolontáriaknak

Vágólapra másolva!
A vidékfejlesztési tárca intézkedési tervet készít, miután pénteken a rendkívül erős szél az ajkai timföldgyár területéről származó vörös porral lepte be Kolontárt.
Vágólapra másolva!

Megoldást kell találni az ajkai timföldgyár tározói kiporzására, a zöldhatóság intézkedési tervet dolgoz ki - közölte Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a Veszprém megyei Devecserben kedden.

Pénteken a rendkívül erős szél ugyanis az ajkai timföldgyár területéről származó vörös porral lepte be Kolontár belterületét és a településhez tartozó Lőrintepusztát. Tili Károly, a település polgármestere akkor közölte, hogy a problémát jelezték a zöldhatóságnak és a katasztrófavédelemnek is.

Forrás: MTI/Nagy Lajos
Az erős szél széthordta a vörösiszapport

Fazekas Sándor miniszter kedden elmondta, hogy a probléma a gyártól a tározóig tartó szállítási útvonalakat is érinti. Mint mondta, a környezetvédelmi hatóság intézkedési terve megoldást nyújt majd a problémára.

Zay Andrea, a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője elmondása szerint a kiporzást az okozza, hogy a technológiaváltás miatt megszűnt a IX-es és X-es tározók vízborítása, és a szél felkapja a vörösiszapport.

Tili Károly polgármester pénteken azt mondta, hogy a port a szél az utakra hordta, és az egész környék úgy nézett ki, mint 2010. október 4-én, a katasztrófa napján. A harminc lakosú Lőrintepusztáról a gyerekeket nem is merték iskolába engedni a szüleik - tette hozzá.

A Mal Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyet. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt - az ügyben folyó büntetőper vádirata nyolc ember halálát köti össze közvetlenül a vörösiszapömléssel -, több mint kétszázan megsérültek, és több száz ház lakhatatlanná vált.