Már csak Somogyban és Vasban nincs influenzajárvány

2012.02.29. 14:47

A múlt héten közel 34 ezren fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, ez másfélszerese az egy héttel korábbi adatnak. A legtöbben Tolnában és Zalában betegek.

Egyre intenzívebben terjed az influenza, Somogy és Vas megye kivételével már minden megyében bizonyították az influenzavírusok jelenlétét - írta az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) a legfrissebb szerdai jelentésében. A becslések szerint február 20. és 26. között csaknem 34 ezren fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, ez több mint a másfélszerese az előző héten regisztrált betegek számának. A betegek száma a legintenzívebben Csongrád, Somogy és Tolna megyében nőtt, ezeken a területeken 2,5-szer annyi beteg fordult orvoshoz, mint az előző héten. A legtöbb beteget Tolna és Zala megyében regisztrálták, ott a betegek száma csaknem 2,5-szerese volt az országos átlagnak.

Az előző héthez képest mérsékelten nőtt a 15 éven aluliak érintettsége, a megbetegedési arány az általános iskolások körében volt a legmagasabb, több mint a 2,5-szerese a lakosságra jellemző átlagnak. Járvány három általános iskolában, hat óvodában és két fekvőbeteg-ellátó intézetben fordult elő. Közösségi járványt hét területről (Budapest, Bács-Kiskun, Fejér, Jász-Nagykun-Szolnok, Győr-Moson-Sopron, Somogy és Tolna megye) jelentettek.

Jelenleg a fővárosban és tizenkét megyében (Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Fejér, Komárom-Esztergom, Nógrád, Pest, Somogy, Tolna, Veszprém, Zala) összesen több mint harminc egészségügyi intézményben van érvényben részleges vagy teljes látogatási tilalom.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ január elején jelezte, hogy Európában megkezdődött az influenzajárvány. Az OEK február közepén jelentette be, hogy Magyarországon is átlépte a járványküszöböt az influenzaszerű megbetegedések száma. Az epidemiológiai központ a múlt héten már arról számolt be, hogy országos influenzajárvány bontakozott ki Magyarországon.

KAPCSOLÓDÓ CIKK