A GVH vizsgálja a Négy Mancs kapcsolatait

Vágólapra másolva!
A Gazdasági Versenyhivatal vizsgálja, milyen kapcsolatban állt a libatömés ellen kampányoló Négy Mancs Alapítvány német és orsztrák áruházakkal. Budai Gyula kormánybiztos, aki korábban az adóhivatalnál is eljárást kezdeményezett az alapítvány ellen, azt állítja: az alapítvány "német-osztrák gazdasági lobbi érdekeket szolgál".
Vágólapra másolva!

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenyfelügyeleti eljárás alá vonta a Négy Mancs nevű, állatvédelemmel foglalkozó alapítvány tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat és a fogyasztók tisztességtelen befolyásolása miatt - közölte Budai Gyula, elszámoltatási kormánybiztos pénteken az MTI-vel. A Négy Mancs korábban kampányt folytatott többek közt a libatömés ellen, mert az szerintük állatkínzás.

A közlemény szerint a GVH fogyasztóvédelmi irodája a Vier Pfoten International nemzetközi szervezet és annak magyarországi szervezete, a Négy Mancs Alapítvány ellen a "fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat" és a "fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolása" tilalmának megsértése miatt vizsgálódik.

Budai közölte: a versenyhivatal tájékoztatása szerint az eljárás 2006-ra visszamenőleg kiterjed minden, a Négy Mancs által végzett sajtókommunikációra. Az elszámoltatási kormánybiztos - aki augusztus vége óta vizsgálja a Négy Mancs Alapítvány működését - úgy véli: az alapítvány magyarországi tevékenysége "német-osztrák gazdasági lobbi érdekeket szolgál", amelyeknek "egyetlen célja, hogy a magyar hízott szárnyas termékeket kiszorítsák a nyugati piacokról".

Budai két hete levélben fordult a Négy Mancshoz, egyebek mellett arról érdeklődve, miért kezdeményezte a szervezet, hogy a Kaufland német áruházlánc feketelistára tegye a magyar kacsa- és libamájat, illetve Marcus Müller alapítványi képviselő milyen gazdasági kapcsolatban van a német áruházlánccal.

A kormánybiztos arra is kíváncsi volt, hogy milyen az üzleti kapcsolata a Négy Mancsnak az osztrák tulajdonú Human Dialog Kft.-vel. Utóbbira azért várt választ Budai, mert tudomása szerint a kft. működésihitel-jellegű kifizetésként több mint 45 millió forintot utalt át az alapítványnak az utóbbi években. Szerdán a Human Dialog Kft. képviselője levélben kereste meg Budait, és cáfolta, hogy alapítványoknak utalna át pénzt. Ugyanakkor elismerte, hogy a Négy Mancs rendszeres megrendelője volt a cégnek.

Budai Gyula közleményében emlékeztet arra, hogy korábban eljárást kezdeményezett a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV), és a NAV vizsgálatának lezárását követően dönti majd el, szükséges-e a Négy Manccsal szemben büntetőjogi lépések megtétele.