Orbán: Az tudja, mi a demokrácia, aki átélte a diktatúrát

Vágólapra másolva!
A magyar miniszterelnök szerint a közép-európai országok tudják, milyen a demokrácia, mert ismerik a diktatúrát. Orbán Viktor ezt az után mondta, hogy hétfőn Budapesten tárgyalt Sali Berisha albán kormányfővel.
Vágólapra másolva!

Sali Berisha albán kormányfővel folytatott hétfői megbeszélése után Orbán Viktor azt mondta: mindig érdeklődve hallgatja a demokráciára tett megjegyezéseit azoknak, akik sosem éltek diktatúrában, neki azonban "a demokráciáról vallott gondolatok elsősorban azok szájából fontosak, akik végigélték a diktatúrát".

Orbán Viktor hozzátette: a közép-európai országok tudják, milyen a demokrácia, mert tudják, hogy milyen a diktatúra, "és ezen belül is az egyik legbrutálisabb diktatúrát éppen Albánia szenvedte el". Ezért ha valakik tudják, milyen a demokrácia, a szabadság, akkor azok az albánok - mondta, majd Sali Berishához fordulva hozzáfűzte, nagyon örül, hogy egy elkötelezett szabadságharcost köszönthet Magyarországon.

Újságírói kérdésre válaszolva Orbán Viktor megjegyezte: az állandóan konszenzusokra, titkos alkukra épülő, de magukat demokratikusnak mutató rendszerektől jobban tart, mint a nyílt vitáktól. Albánia minden demokratikus sztenderdnek megfelel, ami az uniós tagsághoz szükséges, ezért a demokrácia, a politikai viták helyzete Albániában semmilyen távolságtartása nem ad okot az EU-nak - jelentette ki a miniszterelnök.

Orbán Viktor egyúttal sürgette, hogy Albánia minél hamarabb az Európai Unió tagja legyen. Sali Berisha egyebek mellett arról beszélt, hogy erősíteni kell a két ország gazdasági és oktatási kapcsolatait.