Plágiumügy: Schmitt is felelős az MTA-elnök szerint

Vágólapra másolva!
Pálinkás József politikai indíttatásúnak nevezte a plágiumügyet, és szerinte a politika és a tudomány szereplőinek közös érdeke és felelőssége, hogy rövid időn belül lezáruljon.
Vágólapra másolva!

Súlyos károkat okoz Magyarország és a magyar tudományos közélet számára a Schmitt Pál kisdoktori címe miatt kirobbant botrány - áll a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) szerda este kiadott hivatalos állásfoglalásában.

Pálinkás József, az Akadémia elnökének közleménye szerint a politika és a tudomány szereplőinek közös érdeke és felelőssége, hogy rövid időn belül megnyugtatóan lezáruljon Schmitt Pál doktori disszertációjának ügye.

"A minden bizonnyal politikai indíttatású ügy mára nemzetközi botránnyá dagadt, amely súlyos károkat okoz Magyarország és a magyar tudományos közélet számára, akkor is, ha az államfő doktori címe nem minősül tudományos fokozatnak, és azt a rendszerváltás előtti idők nem példa nélküli eljárása szerint szerezte meg" - olvasható a közleményben.

A tudomány képviselői és a közvélemény fokozott várakozásától kísért vizsgálóbizottsági jelentés világosan feltárta a tényeket. A történtekért mind a doktori értekezés szerzője, mind a dolgozatot akkor gyorsan és gondatlanul elbírálók felelősek - olvasható az MTA állásfoglalásában.

A Schmitt Pál plágiumgyanús kisdoktorija miatt felállított, a Semmelweis Egyetem által felkért testület azt állapította meg, hogy a doktori eljárás hiányosságokkal ugyan, de formailag megfelelt az akkor még önállóan működő Testnevelési Egyetem gyakorlatának. A testület megállapította azt is, hogy az egyetem szakmai hibát követett el, amikor a szövegazonosságokat nem tárta fel időben.

A köztársasági elnök szerdán azt mondta, egy pillanatig sem gondolt a lemondásra.