Annak sincs esélye, aki tökéleteset ír

érettségi vizsga, Laci, Tamás, Gergő
Vágólapra másolva!
Nincs nagy tétje az érettséginek, mert úgyis kevesen kerülhetnek be államilag finanszírozott helyekre az egyetemeken, főiskolákon - mondták magyarérettségire siető diákok az [origo]-nak hétfőn. A diákok többsége azt mondta, a matektól és a történelemtől jobban tartanak, mint a magyartól, ahol valamit úgyis lehet kamuzni.
Vágólapra másolva!

"Ma van az érettségi! Ti átmennétek ma? Én biztos megbuknék már magyarból meg matekból is" - mondta hétfőn fél nyolc tájban az öltönyben vonuló gimnazistákat nézve egy harminc év körüli férfi a kollégáinak az egyik budapesti buszjáraton. Hétfőn országszerte kilencvenezer diák vizsgázik magyar nyelv és irodalomból: középszinten 1208 helyszínen 87 324-en, emelt szinten 43 helyszínen 1540-en vizsgáznak. A közép- és az emelt szintű írásbeli is 240 percig tart.

Az egyik második kerületi gimnáziumnál fél nyolckor már csak egy-két későt raktak ki a szüleik az autóból. "Gyertek befelé gyorsan, mert névsorolvasás van a tornateremben, és mindenki titeket keres" - kiabált nekik a gondnok az iskola kapujából. Pár utcával arrébb egy alapítványi gimnáziumnál még háromnegyed nyolc előtt is kint ácsorogtak a diákok az iskola előtt. "Nem parázzuk túl" - mondta három lány az [origo]-nak, akik állításuk szerint a hétvégét ballagással, bulizással töltötték, nem nagyon tanultak. "Örüljetek, hogy még húsz százalékkal csináljátok" - szólt nekik oda viccelődve két fiú arra utalva, hogy jövőre már 25 százalékot kell teljesíteni az érettségin a ketteshez.

"Én nem számítok semmire, csak egyet tudok: nagyon be vagyok tojva" - mondta falfehér arccal egy érettségiző fiú az egyik 13. kerületi gimnázium előtt az [origo] tudósítójának. A vizsgára igyekvő diákok többsége itt és más gimnáziumoknál is azt mondta, arra számítanak, hogy Örkény Istvánnal kapcsolatos feladatot is kapnak, hiszen Örkény idén száz éve született. Az egyik 11. kerületi gimnáziumban a diákok azt találgatták, hogy Örkény kapcsán biztosan a groteszket kell majd elemezniük. "Jajj, ne, azt nem szeretem, gyökér téma" - mondta erre az egyik lány. "Nekem mindegy, csak Ady ne legyen, nem szeretem Adyt, mert állandóan siratja magát" - mondta egy, az iskola előtt dohányzó fiú a 13. kerületi gimnáziumnál.

"Biztosan az érvelős feladatot fogjuk választani, az a legkönnyebb" - mondták az iskola előtt a 11. kerületi diákok, míg a 13. kerületi diákok csak azt nem akarják, írni, egyedül egy magyarból kitűnő lány mondta, hogy az érvelés azért lenne jó, mert "abban lehet a legtöbbet kamuzni". Két, az iskola előtt dohányzó fiú azt mondta, főleg a matek- és a töriérettségire készültek, a magyar miatt nem izgulnak, és biztosan a novellaelemzést választják. "Ott a novella, elolvasod, leírod, ami benne van, feltuningolod néhány okossággal, és kész" - mondták.

Kosztümös vizsga

A 11. kerületi gimnáziumnál minden diák azt mondta az [origo]-nak, egyáltalán nem tartanak a magyar írásbelitől, csak túl akarnak lenni rajta. "Erre vártunk négy-öt évig, hogy ezt a vizsgát megcsinálhassuk" - mondta az egyik lány. A diákok mindannyian azt mondták, hogy nincs igazán tétje a vizsgának, részben azért, mert ha nem sikerül, akkor októberben újra lehet próbálkozni, részben pedig azért, mert "annak sincs esélye, aki tökéleteset ír", azért, mert az egyetemeken, főiskolákon annyira kevés az államilag finanszírozott hely.

Fotó: Hirling Bálint [origo]
A II. kerület egyik gimnáziumánál fél nyolc körül már csak a késők érkeztek

A gimnázium előtt álldogáló diákok mindannyian kiöltöztek az érettségire, de volt egy lány, aki utcai ruhában jelent meg, és azt mondta, az öltözékén is látszik, hogy abszolút semmit nem készült, és hogy mennyire nem érdekli a vizsga. Ennek az az oka, magyarázta, hogy nem felvételizik, hanem a gimi után OKJ-s képzést fog csinálni, másrészt történelemből megbuktatták, úgyhogy ősszel úgyis újra megy vizsgázni. "Ez csak egy kosztümös vizsga" - mondták egy másik gimnáziumnál is a diákok.

Az egyik ötödik kerületi gimnáziumhoz minden diák ünneplőben érkezett, de a tartásuk és a gesztusaik arról árulkodtak, hogy különböző elvárásokkal indulnak neki a napnak. Volt, aki egészen lazán, fülhallgatóval a fején érkezett, és az [origo]-nak arról beszélt, hogy megpróbált nem izgulni, és úgy érzi, ez sikerült is. Egy másik fiú viszont szemmel láthatóan feszengett az öltönyben, majd a kezeit tördelve mondta, hogy a mai naptól tart a legjobban, mert a magyar nem a húzó tantárgya. Négy évig tanult, de azért a múlt éjszaka a könyvvel a párnája alatt aludt el egy másik fiú.

Jó vagyok

A diákok többsége a tanuláson kívül valamilyen kabbalával is készült a hétfői vizsgára. Az ötödik kerületi gimnáziumnál volt, aki egy kicsi szerencsebaglyot hozott magával, más a zsebét tömte tele a barátnőtől és a szülőktől kapott csokival. A diákokat a bejáratnál fogadó portás az [origo]-nak azt mondta, általában azok a gyerekek izgulnak, akiknek vannak terveik, és éppen ezért van veszítenivalójuk is.

A 11. kerületi gimnáziumnál az egyik lány azt mondta, nemrég olvasott egy cikket arról, hogy segíti az önbizalmat, ha egy cetlire felírja: jó vagyok. "Mások plüssmacit hoznak, én meg egy cetlit tettem a zsebembe" - mondta. Egy fiú a táskájában lapuló rózsafüzérben bízik, amelyet az anyukájától kapott, és meggyőződése, hogy ha magánál tartja, jól sikerülnek a dolgai.

Fotó: Hirling Bálint [origo]
Többen a ballagásra kapott ékszerektől várták a szerencsét

A 2. kerületben tanuló diákok főleg a ballagásra kapott ékszerekben bíznak: az egyik lány egy gyűrűt, egy fiú pedig a nyakában lógó láncot mutatta meg, amikor arról kérdeztük őket, mi fog nekik szerencsét hozni. "Én nem hoztam kabalát, csak kaját, én ezzel készültem" - mondta egy másik lány.

Az ötödik kerületben fél nyolc körül még egy-két diák sietett be az épületbe. A portás szerint inkább a tanórákról késnek, de ilyenkor pontosak. Azt, hogy mennyire lekötötte a figyelmüket a vizsga, jól jelzi, hogy az [origo] által megkérdezett diákok még nem tudták, hogyan fogják megünnepelni az érettségi vizsgák végét.

Délutánra megoldjuk a feladatokat

Az írásbeli vizsgák ideje alatt az érettségizőkkel együtt kérésünkre középiskolai tanárok is megoldják a feladatokat. Az általuk kidolgozott lehetséges megoldásokat nem sokkal a vizsgák befejezése után olvashatják majd az [origo]-n!