Eldobált csikkeket hozott a dohányzási tilalom

Vágólapra másolva!
A pályaudvarokon és a megállókban, valamint a szállodák és a szórakozóhelyek szegik meg a leginkább a dohányzási tilalmat, a kijelölt dohányzóhelyeknél viszont az a gond, hogy a csikkeket eldobálják. A börtönökben, kórházakban és pszichiátriai intézetekben nem találkoztak szabálytalansággal az ÁNTSZ ellenőrei.
Vágólapra másolva!

Az ÁNTSZ felügyelői az elmúlt hónapban több mint 6700 egységet kerestek fel az országban, a legtöbbször a különböző munkahelyeken és a szórakozóhelyeken vizsgálták a dohányzás szabályainak betartását - közölte az ÁNTSZ.

A türelmi időszakhoz képest jelentősen csökkent a kifogásolási arány, amely a korábbi 5,28 százalékról 1,44 százalékra esett vissza. Arányaiban a legtöbb szabálytalanságot a közterületeken tapasztalták, az átlagosnál több volt a probléma a szállodáknál, valamint a szórakoztató és vendéglátó-ipari egységeknél is - olvasható a közleményben. A büntetés-végrehajtási intézményekben, az egészségügyi szolgáltatóknál és a pszichiátriai intézetekben nem találkoztak szabálytalansággal a felügyelők.

Az áprilisi tapasztalatok szerint nem történt szabálysértés a buszokon, vonatokon sem, a megállókban, pályaudvarokon viszont nagyon sok problémát okoz a tiltott helyen dohányzás. A felügyelők szerint gyakori szabálytalanság, hogy a dohányzási tilalmat jelző táblák hiányoznak, és az is előfordul, hogy a közforgalmú intézmények, munkahelyek, valamint szórakoztató, vendéglátó-ipari egységek egyáltalán nem jelölnek ki dohányzóhelyet. A különböző jogsértések miatt várhatóan 3,7 millió forint bírságot szab majd ki az ÁNTSZ.

A felügyelők beszámoltak arról is, hogy a dohányzási korlátozást jelző táblákat gyakran megrongálják, illetve a közösségi közlekedési eszközök megállóiban, a kijelölt nyílt téri dohányzóhelyek környékén a csikkeket eldobálják. Ezért az ÁNTSZ azt kéri, hogy az arra jogosultak a csikkgyűjtőket ne távolítsák el akkor sem, ha az nem kijelölt dohányzóhely, hiszen a dohányos járókelő itt tudja elhelyezni a cigarettacsikket az épületbe történő belépése előtt.