Szeptembertől naponta lesz testnevelésóra az elsősöknek

Vágólapra másolva!
Idén szeptembertől az iskolai oktatás első, ötödik és kilencedik évfolyamában mindennap lesz testnevelésóra - közölte Balogh Zoltán miniszterjelölt az Országgyűlés sportbizottsága előtti meghallgatásán, hozzátéve, hogy a sport a szegénység elleni küzdelemben is nagy szerepet játszik. A napi rendszerességű testnevelésóra bevezetését a Fidesz választási programjában megígérte, később azonban lekerült a kérdés a napirendről.
Vágólapra másolva!

A mindennapos testnevelés bevezetését és a sport integráló erejét emelte ki az Országgyűlés sport- és turizmusbizottsága előtt megtartott keddi meghallgatásán Balogh Zoltán, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) miniszterjelöltje.

A politikus hangsúlyozta, a mindennapos testnevelést az iskolai oktatás első, ötödik és kilencedik évfolyamán idén szeptember 1-jétől, felmenő rendszerben szervezik meg, illetve a későbbiekben ki kell terjeszteni a szakképzések, a gimnáziumi és szakiskolai oktatás irányába is. Balogh úgy fogalmazott, a sport nemzetstratégiai közösségi érdeket jelent, és a szegénység elleni küzdelemben is nagy szerepet játszik.

"A sport az a világ, amely az állam által vállalt feladatok nélkül nem tud működni" - tette hozzá. A miniszterjelölt szerint az elmúlt egy-két év egyik legnagyobb eredménye a társaságiadó-kedvezményből igényelhető sportcélú támogatások bevezetése, "de a Magyar Olimpiai Bizottság önállóvá válása is előrelépés, ugyanakkor a mindennapos testnevelés kérdésében még erőfeszítésekre lesz szükség."

A Fidesz választási programjában megígérte a napi rendszerességű testnevelésóra bevezetését. 2010 júliusában azonban a párt oktatáspolitikusainak tiltakozására lekerült a napirendről az a törvénymódosítás, amely előírta volna, hogy heti öt testnevelésórát kell tartani az iskolákban. Tavaly júliusban aztán azt jelentette be Bardóczy Gábor, a sportért felelős államtitkárság főosztályvezetője, hogy idén ősztől vezetik be a kötelező mindennapos testnevelést az általános iskolákban

Balogh a keddi meghallgatásán azt is mondta, korábban a Magyarországon működő cégek 7,5-11 milliárd forintot adtak sportcélú támogatásra, a 2011-es adóévben pedig már mintegy 24 milliárd forint tőke áramlott az öt látvány-csapatsportágba (labdarúgás, kosárlabda, kézilabda, vízilabda, jégkorong). A listáról azt mondta, hogy "először örülni kell annak, hogy már működik a rendszer", újabb sportágak az aktuális gazdasági helyzettől is függően kerülhetnek be a támogatottak közé.

A tanácskozás végén a bizottság tagjai - 12 igen szavazattal, két nem ellenében, két tartózkodás mellett - elfogadták Balogh miniszteri jelölését, aki - ha minden meghallgatásán túl van - jövő hétfőtől irányíthatja az elnevezésében Emberi Erőforrás Minisztériumra változó minisztériumot.