Csak luxusra szánja a magán-egészségbiztosítást az új miniszter

Vágólapra másolva!
Jó hangulatban hallgatta meg az egészségügyi bizottság Balog Zoltánt, de a miniszterjelölt kevés konkrétumot árult el terveiből. A magánbiztosításnak szerinte csak kiegészítő szerepe lesz, a gyógyszerkasszában pedig még mindig van tartalék, így lehet spórolni a betegek terheinek növelése nélkül.
Vágólapra másolva!

"Nem vagyok orvos, de nem is képviselem egyik egészségügyi lobbit sem. Nem is akarok megküzdeni velük, azt majd Szócska államtitkár úr megteszi" - mondta a főleg orvosokból álló egészségügyi bizottságban Balog Zoltán államtitkár, akit a humán csúcstárca, új nevén az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) élére jelölt a kormányfő.

"Keresztelni jött az egészségügybe, vagy temetni?" - kérdezte a lelkész végzettségű miniszterjelöltet Gyenes Géza, a Jobbik képviselője, a Magyar Orvosi Kamara elnökségi tagja. "Én esketni szeretek. Az a helyzet, hogy a gyerek sem magától lesz" - válaszolta viccelődve Balog, aki szerint butaság két év után számon kérni a kormánytól, hogy miért nem születik több gyerek.

Balog szerint az egészségügyben már nem lehetett várni, bele kellett vágni az átalakításba, és most eljutottak arra a pontra, hogy el kell kezdeni működtetni az új rendszert. A kormány olyan rendszert szeretne, amely egyforma esélyeket biztosít, és biztosítja, hogy a betegek a legrövidebb időn belüli hozzáférjenek az egészségügyi szolgáltatásokhoz.

A miniszterjelölt több kérdést is kapott a magán-egészségbiztosítással kapcsolatban, Szilágy László LMP-s képviselő szerint például úgy tűnik, "mintha szép lassan csúsznánk valamiféle magánfinanszírozás felé." Balog szerint a kormány nem a fizetős egészségügyben gondolkodik, hanem a szolidaritás elvében, a magánbiztosítás csak kiegészítő, luxusszolgáltatásokra lesz érvényes, és nem érinti az alapellátást.

Az ülésen több ellenzéki képviselő is támadta a parlament előtt lévő egészségügyi salátatörvényt, amely egyebek mellett úgy oldaná meg az orvosok beígért béremelését, hogy az ne érintse az ügyeleti díjakat. Balog a béremelést érintő kérdésekre nem válaszolt, és nem tett ígéretet arra sem, hogy megállítja a törvényjavaslat tárgyalását arra az időre, amíg egyeztetnek a szakma szervezetekkel.

Szintén kifogásolták ellenzéki képviselők a gyógyszerkassza ismét tervbe vett visszavágását, amely szerintük gyakorlatilag megfelezi a gyógyszertámogatásra szánt összeget. Balog szerint korábban is sikerült a betegterhek növelése nélkül megoldani a gyógyszerkassza visszafogását, vagyis van még tartalék a rendszerben. A miniszterjelölt védelmébe vette azokat az intézkedéseket is, amelyek a betegek együttműködéséhez kötik bizonyos drága gyógyszerek támogatását, szerinte időnként szükség lehet negatív eszközök használatára.

Balog nem árult el részleteket az államosított kórházak működéséről, csak annyit mondott, egyelőre nyitott kérdés, hogy mi lesz a sorsa az önkormányzati kézben lévő szakrendelőknek. Szerinte fontos ugyanis, hogy megtartsák azokat a plusz energiákat, amelyeket az önkormányzatok fektettek ezeknek az intézményeknek a létrehozásába és fejlesztésébe. A miniszterjelölt bejelentette azt is, hogy a tárcánál már dolgoznak az egykori Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet utódjának létrehozásán.

A parlamenti bizottságok közül utolsóként az egészségügyi bizottság 14 igen szavazattal egy ellenében, öt tartózkodás mellett támogatta Balog Zoltán miniszteri kinevezését, így hétfőn leteheti az esküt.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) vezetésére kijelölt Balog Zoltán kedden négy parlamenti bizottsági meghallgatáson vett részt. Az oktatási bizottság előtt többek között arról beszélt, hogy idén elmaradhat a pedagógusok béremelése, a kulturális bizottságnak pedig azt mondta, arra törekszik, hogy a tárcához vonja az onnan kiszervezett pénzeket, például a filmes támogatásokat.

A mamuttárca alá tartozó területeken az elmúlt két évben már elkezdődtek az átalakítások, de ezek többsége feszültséggel járt, és a pedagógusokon túl az egészségügyben dolgozók is béremelésre várnak. A Balog Zoltánra váró feladatokról ebben a cikkünkben olvashat bővebben.