Orbán Viktor a Darling utcában frizbizett Cudarral

Orbán Viktor Nestlé Purina gyárbővítés bokrétaünnepség Bük
Vágólapra másolva!
Öltönyös üzletemberek, gyári munkások és kutyakiképzők között vegyült el Orbán Viktor, amikor egy állateledelgyárat látogatott meg Bükön. A miniszterelnök sablonos beszéddel nyitott, majd egy pumival frizbizett, végül köpenyben és védősisakban indult gyárat látogatni. Megtudtuk, hogy járatos kutyakérdésben, és azt is, hogy mit tart az elmúlt 20 év egyik legnagyobb problémájának.
Vágólapra másolva!

Polcokra felstócolt macskaeledel között elhaladva érkezett meg Orbán Viktor egy hatalmas terembe, amely leginkább egy olyan gyárépületben tartott buli helyszínére emlékeztetett, ahol a fehér pamlagokkal és az ambient zenével a hajógyári-szigeti Bed Beachet akarták reprodukálni. Unott arccal körbenézett, majd leült az egyik pamlagra az öltönyös üzletemberekkel és politikusokkal, gyári munkásokkal és kutyakiképzőkkel zsúfolt helyiségben.

A büki Darling utcában található terem az állateledelt gyártó Purina legújabb részlege, amelynek bokrétaünnepét (ez egy gyár legmagasabb pontjának elkészülte után tartott ünnepség) péntek délután a miniszterelnök részvételével tartották. A 13 milliárd forintos beruházással 10 százalékkal növekszik a gyár alapterülete, ez Európa egyik legnagyobb állateledelgyára.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Kattintson a képre a galériáért!


A 45 percet késő Orbán öltönyben és a szokásos lila nyakkendőjében érkezett, láthatóan le is barnult a kéthetes nyaralása során, és mintha a vonásai is kisimultabbak lettek volna. Beszéde nem volt túl energikus, aktuálpolitikai témákról csak érintőlegesen beszélt, főleg a Purinát tulajdonló Nestlét ajnározta.

A munkát adó háziállatok

Először Büköt méltatta, amelynek elismertsége és tekintélye szerinte nagyobb, mint a hasonló lélekszámú településeknek. "Gyakran mondják keleten, hogy itt könnyű az élet, de nyugaton sincs kolbászból a kerítés, és ami itt létrejött, az a helyiek munkájának köszönhető" - dicsérte a kisvárost Orbán, aki szerint az is bizonyítja, hogy jól megy Büknek, hogy sem az előző két évben, sem a korábbi kormányzása idején nem járt itt, mert oda szokták hívni, ahol baj van.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Kattintson a képre a galériáért!

"Falusi gyerek vagyok, és ahhoz voltunk hozzászokva, hogy mi tartjuk el a háziállatainkat. Váratlan fordulat, hogy a kutyaeledelnek köszönhetően a háziállatok létezése több száz embernek ad munkát" - sorolt fel még egy okot, hogy miért fogadta el a meghívást. Arról is beszélt, hogy Magyarországon az elmúlt 20 év egyik legnagyobb problémájának azt tartja, hogy sok százezer gyerek nőtt úgy fel, hogy nem látta, hogy szülei dolgozni mennek, és a foglalkoztatáson így nehéz javítani. "Fontos, hogy naponta lássa a környezetünk, hogy munkába megyünk, és úgy tekintsenek ránk, aki képes a sorsát a saját kezébe venni" - tette hozzá.

A beszéd nagy része a Nestlé fényezéséről szólt. Orbán szerint a svájci multi alapítója, Henri Nestlé azért pozitív példa, mert képes volt megvalósítani egy olyan dolgot, amit lehetetlennek gondoltak, és nagyon ritka az, hogy egy multinál olyan keresztény gyökereket lehessen felfedezni, mint a Fidesznél. A beszédet azzal zárt, hogy sok sikert és magas profitot kívánt a Nestlének. Ezt követően egy amerikai romantikus film drámai hatású háttérzenéjéhez hasonló zenére felhúzták a bokrétát.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Kattintson a képre a galériáért!

Kutyázik a miniszterelnök

A nyilvános program kutyashow-val zárult, a terem oldalán felhúzott füves részen csináltak különböző trükköket frizbikkel, ami túlságosan nem kötötte le Orbánt, inkább a versenycsapat vezetőjével beszélgetett a kutyákról. "Egészen tájékozott volt kutyakérdésben, tudta milyen fajtájú kutyákkal dolgozunk, és azt is, hogy léteznek kutyaversenyek" - mondta az [origo]-nak Árkosi József arról, hogy milyen témával sikerült lekötnie a miniszterelnök figyelmét.

A show végén aztán Orbán is elkezdett frizbit dobálni az egyik puminak, szemlátomást jól szórakozott, amikor kétszer-háromszor is eldugta a frizbit, mielőtt eldobta volna Cudarnak. "Azért választottuk Cudart, mert mindenkivel nagyon bizalmas, bárkivel hajlandó játszani, 100 százalékosan megbízható" - magyarázta Árkosi arról, hogy miért Cudart jelölték ki a miniszterelnök játszótársának. Orbán aztán a kutyasimogatást piros védősisakra, fehér munkaköpenyre és védőszemüvegre cserélte, és elindult a zártkörű gyárlátogatásra.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Kattintson a képre a galériáért!