17 millió forint értékű rezet foglaltak le

Vágólapra másolva!
Vezetékek és transzformátorok alkatrészei is vannak abban a 12 tonnányi rézhulladékban, amelyet egy budapesti telephelyen foglaltak le a rendőrök és a pénzügyőrök.
Vágólapra másolva!

Tizenkét tonna ismeretlen eredetű rezet foglaltak le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei és a rendőrség munkatársai egy budapesti telephelyen - közölte a NAV szombaton. A közlemény szerint a pénteken lefoglalt színesfémek között erősáramú vezetékek is voltak. Az október 1-jén indult átfogó fémellenőrzésnek ez volt az első kiemelkedő eredménye - közölte az adóhatóság.

A vélhetően bűncselekményből származó rézhulladék piaci értéke becslések szerint 17 millió forint, ugyanakkor a várható bírság összege elérheti a 85 millió forintot, és a NAV be is zárathatja a telephelyet. A két hatóság pénteken fémkereskedelemmel foglalkozó budapesti vállalkozásokat ellenőrzött, ekkor találtak rá az egyik telephelyen a nagy mennyiségű színesfémre. A fémeket a budapesti telepen már szétválogatták, és szállításra is előkészítették.

A NAV szerint a megtalált 12 tonna rézhulladék vélhetően bűncselekményből származik, mivel erősáramú vezetékek és transzformátor-alkatrészek vannak közöttük. A pénzügyőrök a jogszabályokat megsértő gazdálkodó ellen fémigazgatási eljárást indítottak.