Amerikai kisgépre küldték rá a magyar Gripeneket

Vágólapra másolva!
Egy amerikai kisgép megsértette a magyar légteret, ezért a NATO-parancsnokság parancsára a magyar vadászrepülők a nyomába eredtek. Ez után a légtérsértő gép kapcsolatba lépett a légi irányítással, így a Gripenek visszatérhettek a bázisukra.
Vágólapra másolva!

Riasztották a Gripeneket szerda délután, miután egy Spanyolországból érkező, amerikai felségjelzésű üzleti repülőgép megsértette Magyarország légterét - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM).

A HM közleménye szerint az utasszállító kisgép Magyarország légterében nem létesített rádiókapcsolatot a polgári irányítással. Ők ezt jelezték a Magyar Honvédség Légi Vezetési és Irányítási Központjának, majd az olaszországi NATO-parancsnokság a magyar vadászgépek intézkedését rendelte el.

A típusú Gripenek délután negyed 5-kor kaptak alfa-riasztást, és néhány percen belül "elfogták" a légtérsértőt. A vizuális azonosítás után a rádiókapcsolat helyreállt, a kisgép felvette a civil légi irányítással a kapcsolatot, így a géppár visszatérhetett a bázisra. A légtérsértő kisgép 16 óra 40 perckor Ukrajna irányába elhagyta Magyarország légterét.