Kompenzálják a spórolós önkormányzatokat

Vágólapra másolva!
Február végéig minden nehéz helyzetben levő önkormányzat adósságát rendezi a kormány. Azokat, amelyek nem halmoztak fel tartozást, fejlesztéspolitikai kedvezményekkel kompenzálják - mondta Kósa Lajos a Magyar Nemzetnek.
Vágólapra másolva!

Az idén első körben a legnehezebb helyzetben lévő ötezer fő alatti települések adósságát fizeti ki az állam, a többi önkormányzat adósságállományát jövő február végéig rendeznék - mondta Kósa Lajos debreceni polgármester, a Fidesz ügyvezető alelnöke a Magyar Nemzet szombati számában megjelent interjúban.

A politikus kiemelte: ha az állam adósként belép a rendszerbe, az biztonságot jelent a bankoknak, mivel a korábbi rossz hitelek azonnal jónak minősülnek. A kormány arról szeretne tárgyalni a finanszírozó bankokkal, hogy az ebből származó esetleges nyereséget hogyan lehetne megosztani egymással - mondta.

Azok az önkormányzatok, amelyek 2002 óta visszafogták beruházásaikat, és emiatt nem halmoztak fel adósságot, a fejlesztéspolitikában kaphatnak majd kedvezményeket a politikus szerint, ami jelentheti akár az elmaradt fejlesztésekhez szükséges önerő állami átvállalását, akár például speciális pályázatok kiírását. Kósa beszélt arról is, hogy gondolkodnak a stabilitási törvény módosításán, annak érdekében, hogy az megfelelő időt adjon az éven belüli finanszírozásra felvett önkormányzati hitelek kifuttatására.

Orbán Viktor múlt hét szombaton jelentette be, hogy az állam átvállal 1956 önkormányzattól összesen 612 milliárd forintnyi adósságot. Azt mondta, az ötezernél kevesebb lakosú települések adósságát teljes mértékben, "szőröstül-bőröstül" átvállalja az állam, de az ennél nagyobb települések adósságállományának egy részét is átveszi, mégpedig úgy, hogy ezek esetében egyenként - az egy főre jutó helyi adóbevételek alapján - számolják ki az adósságátvállalást. A gazdagabbaknak kisebb mértékben segítenek.

A Miniszterelnökség szerint az ötezresnél kisebb települések az országos adósságállomány 8 százalékáért felelnek, összesen 97,3 milliárd forint az adósságuk. Az ennél nagyobb települések adósságának átlagosan 40 százalékát vállalja át az állam. A nagyobb települések esetében összesen 514,9 milliárd forint adósságot vállalnak át.