Vágólapra másolva!
Videoüzenetet készített a kultúra finanszírozásáról az Emberi Erőforrások Minisztériuma, amelynek államtitkárai arról beszélnek, miért jut kevesebb pénz a kultúrára jövőre. A videót az előadóművészeti szövetségnek válaszul készítették, mert a szervezet aggódik a zárolások és a várható megszorítások következményei miatt. L. Simon László kulturális államtitkár szerint a szocializmus összeomlása után nem az állam feladata a művészeti szervezetek fenntartása, Halász János szerint a szocialisták tehetnek a mostani forrásmegvonásról.
Vágólapra másolva!

Reálisan a kultúra finanszírozásáról 2012 címmel tett közzé videoüzenet az Emberi Erőforrások Minisztériuma szombaton. Ezen L. Simon László, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) kultúráért felelős államtitkára, Halász János politikai államtitkár, Hammerstein Judit kultúrpolitikáért felelős helyettes államtitkár, valamint Cser-Palkovics András, a parlament kulturális és sajtóbizottságának elnöke magyarázza el azt, hogy miért fordít a kormány jövőre kevesebb pénzt a kultúrára.

A videó részben válasz a Független Előadóművészeti Szövetség (FESZ) ezen a héten megjelent videoüzenetére. A FESZ ugyanis csütörtök délelőtt közzétett üzenetében aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a minisztériumoknál elrendelt zárolás következményeként tovább késhet vagy akár csökkenhet is a független társulatok számára már megítélt működési támogatás. Figyelmeztettek arra is, hogy a támogatás hiányában vagy csökkentésével a független színházak működése ellehetetlenül, 2013-ra eltűnhetnek a magyar színházi palettáról. Az államtitkárság ugyanis közölte, hogy a tárcát érintő zárolások miatt mintegy száz független előadóművészeti szervezet egységesen a korábban jelzett támogatás kétharmadát, összesen mintegy félmilliárd forintot kap csak meg.

A mostani videoüzenetben L. Simon László arról beszél, hogy a kultúráért felelős államtitkárság 23 saját intézményt működtet, mindezek mellett sok száz közgyűjtemény, közművelődési intézmény és számos színház költségvetéséhez kell hozzájárulniuk. "Húsz évvel a szocializmus bukása után nem lehet kizárólag az állam kötelessége a művészeti szervezetek fenntartása" - teszi hozzá az államtitkár.

Cser-Palkovics András azt hangsúlyozta, hogy a parlamenti munka során kiállnak a kultúrára szánt források növelése mellett, de a költségvetés egyensúlyára is tekintettel kell lenniük. Halász János pedig azt mondja, hogy döntéseik hátterében durva kényszer áll. "A szocialisták úgy adósították el az országot, hogy éppen ezekben az években kell a legmagasabb törlesztőrészleteket visszafizetnünk. Magyarországnak háromszor annyit kell törleszteni, mint a környező országoknak" - fogalmazott, hozzátéve: az, hogy a kultúrára most ennyi pénz jut, ennek köszönhető.

A válasz videoüzenetet jelbeszéd zárja, a feliratozáson ez olvasható: "Magyarország jelenlegi nehéz helyzetében mindenki áldozatvállalására szükségünk van, hogy hosszú távon erős, független országban élhessünk, ahol van elegendő közösségi forrásunk a kultúrára, és ahol van nyitott, érdeklődő és fizetőképes közönsége a kortárs magyar művészeti törekvéseknek".