Megzavarták Fekete György akadémiájának közgyűlését


Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) leváltását követelő tüntetők az akadémia budapesti közgyűlésének helyet adó a Vörösmarty téri Kristályházban
Vágólapra másolva!
Bekiabálással, és szórólapok dobálásával zavarta meg két tucat fiatal a Magyar Művészeti Akadémia szombat délelőtti közgyűlését. A fiatalok hangosan követelték a kultúra autonómiáját és a Műcsarnok függetlenségét, amikor az akadémia elnöke, Fekete György beszélni kezdett. A fiatalokat kiterelték a biztonságiak, Fekete pedig aljas politikának nevezte a történteket.
Vágólapra másolva!

"A Magyar Művészeti Akadémia kirekesztő, a művészet szabad" - kiáltotta nagyjából két tucat fiatal az akadémia rendes közgyűlésén szombat délelőtt, amikor Fekete György elnök beszélni kezdett. A fiatalok szórólapokat dobáltak a megszeppent akadémiai tagok közé, ezeken az állt például, hogy "követeljük az MMA köztestületi státuszának eltörlését, követeljük, hogy az állam biztosítsa a kulturális szektor autonómiáját, követeljük a Műcsarnok függetlenségét". A szórólapon szereplő követeléseket a fiatalok úgy írták alá: "Szabad Művészek".

Forrás: MTI/Kallos Bea

Az MMA, amelyet Makovecz Imre alapított 1992-ben, tavaly került be az új Alaptörvénybe, a parlament pedig hétfőn szavaz arról a javaslatról, amely jelentősen bővíti az akadémia jogköreit. Az akadémia a jövőben beleszólhat a díjak kiosztásába, megkapja a Műcsarnok tulajdonjogát, és az akadémia vezetői beleszólhatnak a kultúra finanszírozásába is januártól.

Az MMA jövőre két és fél milliárd forintból gazdálkodhat. A közgyűlésen Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere beszédében különleges lehetőségnek nevezte ezeket a változásokat, és arra kérte az akadémia tagjait, hogy "ne bontsanak, hanem építsenek".

A közgyűlést megzavaró fiatalok Balog Zoltán beszéde után rohantak az akadémiai tagok közé, amikor Fekete György elnök beszélni kezdett. Az akadémia tagjai felé fordulva azt skandálták, hogy "lépjetek ki", amikor a biztonságiak néhány perc múlva kivezették őket. Fekete György ezután csak annyit mondott, hogy nem kívánja kommentálni a történteket, mert "mögötte egy aljas politika van".

Forrás: MTI/Kallos Bea



A történtek után az egyik akadémiai tag azt javasolta, hogy rendeljen el a közgyűlés zárt ülést, "hogy bensőséges legyen a hangulat", de ezt végül kétszeri szavazás után sem szavazta meg az akadémisták kétharmada. Ez azt jelentette volna, hogy a sajtó munkatársait is kizárják az akadémia rendes, az alapszabály szerint nyilvános közgyűléséről.

A Műcsarnokra "soha nem vetette ki a hálóját" a Magyar Művészeti Akadémia - jelentette ki Fekete György elnök a köztestület szombati közgyűlésén. Fekete szerint a Műcsarnokból azért lett ügy, mert másfél éves "keserves küzdelmet" folytatott, hogy párbeszéd alakuljon ki közte és az intézményt vezető Gulyás Gábor között, aki ezt érzése szerint folyamatosan megtagadta, és "ellenvéleményeket mondott". A személyét mostanában érő "hihetetlen mértékű mocskolódásra" reagálva az MMA-elnök kikérte magának, hogy "valaki a művészet szabadságát az MMA-tól kérje számon".

Fekete György beszámolójában visszautasította, hogy az Országgyűlés által a köztestületnek 2013-ra megszavazott 2,5 milliárd forintot más kulturális feladatoktól vonta volna el a kormány; mint mondta, ennek több mint fele a Vigadó épületének felszerelésére szolgál.