Februárra szerveznék a pedagógussztrájkot

Vágólapra másolva!
Többnapos sztrájk lehet februárban, ha nem lesz előrelépés a kormánnyal zajló tárgyalások során - nyilatkozta a Hír24.hu-nak Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke.
Vágólapra másolva!

Országos pedagógussztrájkot szervez a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ). Mendrey László, a PDSZ elnöke a Hir24.hu-nak nyilatkozott arról, hogy hamarosan bejelenti a sztrájkot az országos választmány előtt, és meg is kezdi a szervezést. A várhatóan február második felére időzített munkabeszüntetés többnapos is lehet.

Csak akkor nem szerveznek sztrájkot, ha Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter a péntekre összehívott tárgyaláson valódi előrelépést jelent be - mondta a lapnak Mendrey. A PDSZ korábban bejelentette, hogy nem írja alá a kormány által a pedagógusok sztrájkbizottságának javasolt megállapodástervezetet, mert az "köszönő viszonyban sincs az eredeti követelésekkel".

Eredetileg az államosítás felfüggesztését, a pedagógus-életpályamodell átgondolását, a béremelést és a szakszervezetekkel való egyeztetés kimunkálását követelték, de az elnök szerint a minisztérium dokumentumában egyik sem szerepel, csak a kötelező óraszámmal kapcsolatban látszik előrelépés. Az még kérdés, hogy a többi pedagógus-szakszervezet csatlakozik-e a sztrájkhoz.

A pedagógus-szakszervezetek október 24-én levélben közölték Orbán Viktor miniszterelnökkel, hogy sztrájkbizottságot alakítottak.