Megkezdődött a Sukoró-per

Vágólapra másolva!
Hétfőn reggel 9 órakor megkezdődött a büntetőper ma a sukorói telekcsere ügyében a Szolnoki Törvényszéken. Az öt vádlott ellen indult, több mint száz tanút felsorakoztató perben januárra még öt tárgyalási napot tűztek ki, márciusban pedig hét napon lesz tárgyalás.
Vágólapra másolva!

A Szolnoki Törvényszéket az Országos Bírósági Hivatal elnöke jelölte ki az ügy tárgyalására.

A Központi Nyomozó Főügyészség a Velencei-tó partjára tervezett kaszinóberuházás kapcsán Tátrai Miklós, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. volt vezérigazgatója, Császy Zsolt, az MNV volt értékesítési igazgatója, Markó Andrea, a Pénzügyminisztérium volt szakállamtitkára és F. Zsolt értékbecslő ellen különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének kísérlete miatt, V. Bálint ügyvéd ellen pedig kétrendbeli közokirat-hamisítás bűntette miatt emelt vádat. Előbbit a főügyészség szerint Tátrai Miklós és Markó Andrea tettesként, míg Császy Zsolt és F. Zsolt bűnsegédként követte el. A beruházással összefüggő telekcsere-szerződés teljesülése esetén 1,294 milliárd forint kár érte volna az államot.

Az állam képviseletében eljáró MNV Zrt. 2008. július 30-án kötött csereszerződést egy külföldi befektetői csoport képviselőjével, Joav Blum izraeli-magyar üzletemberrel. A Központi Nyomozó Főügyészség ezzel összefüggésben 2009 áprilisában nyomozást indított.

A Fővárosi Ítélőtábla 2011. június 13-án az elsőfokú ítéletet helybenhagyva jogerősen semmisnek mondta ki a telekcsere-szerződést. Az ítélet szerint a szerződés érvénytelenítésével vissza kell állítani az eredeti állapotot. A jogerős ítélet ellen az alperes befektető felülvizsgálati kérelmet terjesztett be, a Kúria azonban 2012. november 13-án szintén érvénytelennek és semmisnek mondta ki a telekcsere-szerződést, és elutasította a kérelmet.